Kaitsepolitseiamet teatas täna, et tuvastas läinud neljapäeval Tallinna linnapiiri lähistelt maa sisse peidetud ligi 85-kilogrammise, tööstuses kasutatava suure aktiivsusega kiirgusallika varjestuskonteineri, mis sisaldas radioaktiivset isotoopi tseesium (Cs-137).

Tseesiumi kiirgus ümbritsevale keskkonnale ega inimestele otsest ohtu ei kujutanud, kuna aine oli konteineris. Keskkonnaameti kiirgusosakonna kiirgusseire büroo viis läbi kiirgustaseme mõõtmise ning konteiner toimetati seejärel ohtlike jäätmete hoiustamiskohta.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Agnes Suurmets-Ots ütles, et tegu on seadmega, mille laadsed Eestis tööstuses kasutusel, aga praegu kasutatkse siiski ilmselt uuemaid seadmeid.

"Valedesse kätesse sattununa võinuks kiirgusallikas kujutada julgeolekuohtu," ütles Suurmets-Ots.

Seade leiti tema sõnul maastikult ja leid ei olnud juhuslik, vaid järgnes kaitsepolitsei tööle. Mis viitas sellele, et seade just peidetud oli, kaitsepolitsei uurimise huvides avaldada ei saa, samuti mitte seda, millal seade võiks valmistatud olla.

Keskkonnaameti kiirgusosakonna eksperdid viisid läbi kiirgusmõõtmised, millega tuvastasid, et leitud ese sisaldas tõepoolest radioaktiivset allikat. Seejärel toimetati leid turvaliselt Paldiski radioaktiivsete jäätmete hoidlasse, lisas keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader.

Tegemist oli tööstuses kasutatava nivooanduriga, mis koosneb suhteliselt massiivsest varjestusena toimivast raudkorpusest ja selle sisse paigutatud kinnisest teraskapslist. Kapsli sees asub omakorda radioaktiivne aine, milleks antud juhul oli tseesium 137.

"Varjestatud allikas ei ole inimestele ohtlik. Kui korpuse seest eemaldada tseesiumiga täidetud kapsel, siis on see ohtlik eelkõige kapsli eemaldajale," sõnas Ader, ja lisas, et leitud kiirgusallika radioaktiivsus oli ligikaudu 1000 korda väiksem kui 1994. a ühe inimohvriga lõppenud Tammiku juhtumi korral, mille käigus metalli varastada püüdnud isikute kätte sattus samuti tseesiumit sisaldanud kapsel.

Konteineri ja selle sisu päritolu tuvastamiseks alustas kaitsepolitseiamet kriminaalmenetlust ebaseadusliku kiirgustegevuse paragrahvi alusel (KarS § 411). Menetlust juhib riigiprokuratuur.

See, milline on konkreetse kiirgusallika päritolu ja kui kaua võis see olla maa sisse peidetud, selgitatakse käimasoleva menetluse käigus. Hetkel on teada, et konkreetne tseesiumi sisaldav konteiner ei ole kunagi Eestis seaduslikus käibes olnud.