Laupäeval kell 19.41 teatati Häirekeskusele Jõgeva maakonnas, Palamuse alevikus elumaja põlengust.

Päästjate saabudes põles ühekorruselise paarismaja keldris asuv saun. Kaitsevarustuses päästjad sisenesid põlevasse hoonesse ning alustasid põlengukolde otsimist, kui ootamatult toimus tugev plahvatus, mis paiskas lahti ka hoone aknad ja uksed. Plahvatuse hetkel oli üks Palamuse vabatahtlik päästja hoone ukse juures ning sai välja paiskunud leekidest näkku põletushaavu.

Kuna plahvatuse teke oli arusaamatu, kaasati päästetöödele lisajõude ning demineerijad. Samal ajal jätkasid päästjad hoone kustutamist ning peatselt suudeti tulekahju kontrolli alla saada. Tulekahju kustutati kell 21:17. Vigastada saanud vabatahtlik päästja lubati peale esmaabi saamist kodusele ravile.

Toimunud plahvatuse uurimisel selgus, et põlevas hoones oli toimunud pistleek – siseruumis põlemisel kontsentreerunud põlemisgaaside väga kiire süttimine, mille tagajärjel toimub kiire temperatuuri ja rõhu tõus. Päästetööde juhi sõnul oli tegemist väga harukordse sündmusega päästjate jaoks. Pistleeki on kustutustöödel esinenud üksikud korrad ning selle ette nägemine on väga keeruline. Sellest tulenevalt on tegemist väga suure ohuga päästjatele nende töö tegemisel.

Menetlusinspektori esialgsel hinnangul süttis korstnalõõrist lennanud sädemest vaheseina vooderdus ning tuli levis vahelae kaudu edasi.

Kohal olid päästjad Jõgeva, Tabivere, Mustvee ja Palamuse komandodest. Päästetöid juhtis Jõgeva operatiivkorrapidaja.