21. septembri õhtul kella kümne ajal kirjutas Rein Karu oma Facebooki seinale postituse: "uskuge või mitte aga ma teen selle massitulistamise ära.... kuskil baaris lihtsalt avaks automaadist tule publiku pihta.....". Ning postituse kommentaarides lisas: "sest nii ma tegelikult mõtlen... ... ma tahan seda teha... lihtsalt... nagu breivik2".

Karu postitust nägi vähemalt 580 tema sõbraks registreerunud inimest, kellest mitmed tundsid, et nende turvatunnet on rikutud ning teatasid postitusest politseisse.

"Samal ööl valves olnud Jõgeva kriminaalpolitseinik asus saadud infot kontrollima ning tal õnnestus kiiresti välja selgitada, kus ähvardava sisuga postituse teinud mees parasjagu asus," rääkis Delfile Lõuna prefektruuri pressiesindaja Kerly Peitel.

"Hoonet saadeti kontrollima Jõgeva politseiametnikud, kes nuputasid välja kavala plaani, kuidas kurjategija majast välja meelitada ja teisi inimesi ohtu panemata kinni pidada. Peagi väljuski isik hoonest ning maja nurga taha varjunud politseiametnikud paiskasid ta maha, panid käed raudu ja toimetasid arestimajja," kirjeldas Peitel.

Mehe elukoht otsiti põhjalikult läbi, kuid tulirelvi ega lõhkeaineid ei leitud. Lisaks Rein Karu ja tema elukoha läbiotsimisele kontrollisid kriminaalpolitseinikud ka mehe arvuti sisu, kogusid menetluseks tarvilikke tõendeid ning kuulasid ta üle.

Mehe suhtes alustati kriminaalmenetlust paragrahvi järgi, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist relvaga ähvardades.

Tartu maakohtu esmaspäeval jõustunud otsuse järgi peab Rein Karu käima psühhiaatri vastuvõtul ning ka ravile alluma. Kohtulahendist selgub, et mees mõistis ka ise psühhiaatrilise abi vajadust ja nõustus vastuvõtul käima. Nimelt saanud mees pärast psühhiaatriga kohtumist aru, et visiitidest võib kasu olla.

Oma tegu põhjendas Karu tähelepanuvajadusega, mida ta lootis läbi emotsioonidel tehtud postituste saada. Kohtulahendis märgitakse, et mehe kinnitusel ta tegelikult kirjutistes öeldut ei mõelnud ning motiivi peale tähelepanu leidmise ei olnud.

Politsei pidas ähvardaja samal päeval kinni, aga ähvardused jäid mehe kontole mõneks ajaks veel üles, mistõttu laekus veebikonstaablitele veel järgmistelgi päevadel murelikke kirju – kokku laekus Peiteli sõnul sarnaseid murekirju enam kui kümmekond.

"Murelike inimeste hulk iseenesest juba kõneleb sellest, kui paljud end ähvarduse täideviimisest ohustatuna tundsid," märkis Peitel, kes avaldas pöördujatele kiitust ning viitas, et välismaal on internetti postitatud ähvardusele teinekord järgnenud traagiline rünnak avalikus kohas.

Tulistamisähvardusi Eestis olnud üksikuid

Taolisi internetikeskkonda postitatud tulistamisähvardusi on Eestis olnud üksikuid.

2011. aasta detsembris pidas politsei kinni Pärnu noormehe, kes ähvardas suhtlusportaalis koolis tulistamine korraldada.

2009. aasta novembris pidasid korrakaitsjad kinni nooruki, kes postitas internetifoorumisse ähvarduse viia läbi tulistamine Tartu kommertsgümnaasiumis.