Eile laekus Põhja prefektuuri juhtimiskeskusesse ligi 30 teadet inimestelt, kellele on helistatud Leedu telefoninumbritelt, teatatud lähedase inimese liiklusõnnetusse sattumisest ning seejärel küsitud erinevatel ettekäänetel raha. Politsei palub sellises olukorras jätta raha maksmata ning anda telefonikõnedest teada politsei lühinumbrile 110.

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse politseikapteni Rocco Otsa sõnul on inimestele laekunud kõnede sisu olnud sarnane varasemalt kasutatud petuskeemile, kus kelm helistas ohvrile, tutvustas end politseinikuna ning rääkis, et tema lähedane on põhjustanud liiklusõnnetuse. Seejärel üritati inimeste tunnetele rõhudes nendelt välja petta suurem summa sularaha, mis on väidetavalt vajalik kriminaalmenetlusest hoidumiseks või kannatanule maksmiseks.

„Kindlasti ei paku politsei sarnases olukorras mingit võimalust menetluse vältimiseks ega küsi inimestelt raha. Kuigi paljud inimesed on käitunud õigesti ning teavitanud laekunud telefonikõnedest politseid, on meile praeguseks teada üks eilne juhtum, kus vanem naisterahvas langes kelmide ohvriks, andes neile nõutud 35 000 krooni,“ rääkis politseikapten.

Nn libapolitseinikud on tegutsenud eriti aktiivselt üle Eesti 2008. aasta kevadel ja suvel, kui nende ohvriteks langesid sajad vene keelt kõnelevad vanemad inimesed.