“Päike oli talle liiga teinud, ta oli saanud kriimustusi ja ilmselt ka mitu korda kukkunud, kuid muidu oli ta elurõõmus,” lausus Liidia minia Leiu. Tema sõnul avastati novembris 90-aastaseks saava memme kehalt seitse puuki ning ta toimetati kosumiseks haiglasse, kus ta viibib seniajani.

Liidia läks minia hinnangul oma Murika kodust kaduma tõenäoliselt möödunud nädala neljapäeva varahommikul, leiti ta aga reede pärastlõunal kella nelja paiku pärast seda, kui otsingutesse oli kaasatud ligi 30 inimest. Eaka naise täpset kadumisaega ei tea keegi täpselt, kuna ta elas Muratsis üksi. Nii minia kui ka tugiisik käisid teda küll vaatamas, kuid mitte iga päev, kirjutab Meie Maa.

“Ta võis metsa uitama minna ja eksida juba ka päev varem õhtul, nii et ta võis enne leidmist ka kaks ööd metsas olla,” sõnas Leiu. “Seda keegi ei tea, ka ta ise ei oska kadumisest ega sellest, kus ta metsas käis ja oli, suurt midagi rääkida. Kuna ta oli meeltesegaduses ka päev varem üritanud ära minna, pidi Leisi valla sotsiaaltöötaja ta tooma reede hommikul minu juurde linna, kuid Liidiat ta enam kodust ei leidnud.”

Leisi valla sotsiaalosakonna juhataja Mari-Anne Tuuling lausus, et Liidiale oli määratud tugiisik, kes käis teda kolm korda nädalas vaatamas. “Neljapäeva hommikul ta aga Liidiat enam kodust ei leidnud. Meie jaoks oli see tõesti ääretult õnneliku lõpuga lugu, sest Liidia kadumise pärast olime väga mures,” ütles Mari-Anne Tuuling.

Enese sõnul oli Liidia metsa marjule läinud ja siis eksinud. “Oma ea kohta on ta väga heas füüsilises vormis, sest ta on oma elus palju tööd teinud. Samuti on ta olnud hästi aktiivne ja elav inimene. See aitas kindlasti tema pääsemisele kaasa. Aga eks ta marjule minnes oma võimeid siiski ülehindas,” lisas Tuuling.

Liidia otsimisse kaasati ligi 30 inimest, kes kammisid ümbruskonda läbi nii kadumispäeval kui ka järgmisel päeval. Otsimises lõid kaasa lisaks politseinikele, Murika küla vabatahtlikud, Metsküla jahiseltsi liikmed ja kaitseliitlased. Otsingutesse kaasati ka politseikoer.

Kui siis Liidia lõpuks üsna oma kodu lähedalt leiti, oli Mari-Anne Tuulingu sõnul pingest vabanemine suur. “Liidia oli alajahtunud, kuid õnneks midagi väga hullu temaga polnud,” kirjeldas ta.

Leiu sõnul on Liidia niikaua pidanud haiglas olema seetõttu, et talle tehti seal juba varem eakale naisele muret valmistanud songa operatsioon.

“Ma tahan tõesti südamest tänada kõiki, kes aitasid otsingutele kaasa, sest ma ise neid kõiki tänada pole veel jõudnud. Aga nii politseinikud, kaitseliitlased, jahimehed kui ka kohalikud elanikud olid väga tublid!” rõõmustas Leiu. Tema sõnul midagi taolist enam juhtuda ei saa, sest pärast haiglast pääsemist jääb ämm nüüd tema juurde linna elama.