"Loomulikult on siin otsene seos pikkade pühade ja vaba ajaga. Inimestel oli aega alkoholi tarbida ja ma oleme need sündmused detailselt läbi vaadanud ning otsest ühist seost ei ole, kui välja arvata alkohol ja omavaheline tutvus, mille pinnalt tekkis tüli," ütles Vaher tänasel siseministeeriumi pressikonverentsil.

"Kindlasti on see murettekitav, aga me vaatame aastat jooksvalt ja iga aasta on erinev ning töötame väga tõsiselt selle nimel, et lähisuhtevägivald ja selle asjaolud saaks teatavaks ja arvesse võetud. Sealhulgas ka näiteks integreerumine uuesti pereellu," ütles Vaher ja tõi näitena välja hiljutise juhtumi, kus kasuisa tappis vägivaldse kasupoja.

Siseminister Ken-Marti Vaher lisas politseijuhi kommentaarile, et olmetülid ning alkohol ongi tänapäeval Eestis peamiseks põhjuseks, miks inimesi vägivaldselt teise ilma saadetakse.

Minister Vaher ütles, et tegelikult on tapmiste arv aasta-aastalt vähenenud ja klaaritakse üha vähem vägivaldsel teel. "Seega peab tegema tööd eelkõige lähisuhtevägivallaga ja ka sellega, et märgata võimalikke riskiperesid ehk selliseid, kus toimub pidevalt ühine alkoholitarbimine ja avaliku korra rikkumine," ütles minister Vaher.

Tänavu aasta alguses on elu kaotanud juba seitse inimest, mitmed neist ilmselt lähituttava käe läbi.

4. jaanuaril teatas politsei, et Raplamaal Varbola külas leiti korterist mehe vägivallatunnustega surnukeha. Selgus, et tegemist oli aastate pikkuse terroriga oma vanemate vastu, milles ohver enam rohkem kannatada ei suutnud ja tungis kallale oma piinajale – endisest vangist kasupojale.

4. jaanuari õhtul leiti Ida-Virumaal Iisakus Metsa tänava korterist 56-aastase mehe vägivallatunnustega surnukeha. Kahtlustatavana peeti kinni 26-aastane mees.

5. jaanuari õhtul sai politsei teate, et Märjamaal Sipa teel on korterist leitud 42-aastase mehe vägivallatunnustega surnukeha.

Esialgsetel andmetel võis tegemist olla peretüliga ja teo võimalik toimepanija oli alkoholijoobes. Tapmise kahtlustus on esitatud 30-aastasele naisele ja 53-aastasele mehele.

5. jaanuaril pidasid Ida prefektuuri kriminaalpolitseinikud kinni ka kaks noormeest, keda kahtlustatakse Toila vallas Pühajõe külas mehe tapmises.

33-aastane Airet lahkus sõiduautoga Audi A6 Quattro oma kodust Ida-Virumaal Voka alevikus 29. detsembril ning terve nädal polnud temast midagi kuulda. 5. jaanuaril avastati Toila valla Pühajõe küla saunast kadunud meesterahva surnukeha.

Kuriteos kahtlustatavana peeti kinni 14-aastane ja 17-aastane noormees. Kahtlustuse kohaselt lõid noormehed kannatanut kirvega, mille tagajärjel viimane suri sündmuskohal.

Ööl vastu 6. jaanuari leiti Ahja vallas Kosova külas asuvast talumajast vigastustega 37-aastase mehe surnukeha. Kuriteos kahtlustatavana peeti sündmuskohal kinni mehe elukaaslane, 37-aastane naine.