Kaks inimest, 51-aastane naine ja 41-aastane mees, päästeti veest ning kiirabi toimetas nad haiglasse. Esialgsetel andmetel ei ole nende elud ohus. Tuuker tõi pinnale kahe mehe surnukehad. Tuuker ja merepäästjad jätkavad otsingutega.

„See on väga kurb päev. Õhuke jää kannab heal juhul kergemat inimest, kuid kindlasti mitte sõidukit,“ ütles Pärnu politseijaoskonna juht Andres Sinimeri. „Praegu on jääolud väga ebastabiilsed ja kuni ei ole ametlikke jääteid, siis autoga selle ületamine on üliohtlik. Menetluse käigus selgitame välja kõik õnnetuse asjaolud.“

Õnnetuspaik asub Kihnu-Manilaiu laevateest paarsada meetrit eemal. Antud kohas on merevee sügavuseks umbes 4 meetrit. Merejää paksus on sadama piirkonnas umbes 5–8 cm ning selles piirkonnas on merejää auklik.

Sündmusele reageerisid Pärnu ja Tõstmaa päästekomandod, hõljuk, Politsei- ja Piirivalveameti kopter, Pärnu vabatahtlik merepääste, Lääne prefektuuri merepäästjad ja politseinikud.

Päästeameti ennetusosakonna eksperdi Mikko Virkala sõnul said päästjad kella 12.07 paiku teate umbes 500 meetrit Munalaiu sadamast Manija poole läbi merejää vajunud väikebussist. Teatele reageeris hõljuk ning kella paiku 12.30 toimetati kaldale kaubikust omal jõul pääsenud mees ja naine, kes viidi haiglasse.

„Nii ränkade tagajärgedega õnnetust jääl pole päästjate mäletamist mööda Eestis juhtunud,“ sõnas Mikko Virkala. „Päästeamet tuletab meelde, et erinevatel veekogudel esineb alati piirkondi, kus jää on nõrgem. Näiteks piirkonnad, kus toimub talvine laevaliiklus ja lõhutakse jääd regulaarselt. Selliselt hoitakse laevatee jäävaba, kuid sellega kaasnevad praod, mis võivad jääl viibijatele olla ohtlikud. Jalgsi võib jääle minna, kui jää on terve, ühtlane ja sile ning selle paksus on vähemalt 10 cm.“

Maanteeamet palub kõikidel liiklejatel meeles pidada, et avamata jääteedel on keelatud liigelda, kuna see on eluohtlik. „Kindlasti ei tohi jääle sõita kohtades, mis pole selleks mõeldud. Paneme kõikidele liiklejatele südamele, et avamata jääteel või vales kohase jääle sõites pannakse nii enda kui kaasreisijate elu ohtu,“ lisas Maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla.

Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks alustatakse kriminaalmenetlust.