Viru ringkonnaprokuratuur pressinõunik Katri Krall ütles eile Delfile, et Tammets peeti kinni kahtlustatuna ametialases võltsimises ja korduvas altkäemaksu võtmises. Täna täpsustas Krall, et süüteod on seotud eksamipettustega maanteeameti liiklusregistri Narva büroos.

"Kinni on peetud teisigi isikuid," sõnas Krall, kes märkis, et kahtlusaluseid võib veel lisanduda, kuna asi on alles eeluurimises.

BNS-ile ütles Krall, et praeguseks on selles kriminaalasjas kümme kahtlustatavat.

"Vahi alla on võetud kolm isikut. Liiklusregistri Narva büroo töötajatest on lisaks juhataja kohusetäitjale mõni aeg varem vahistatud ka üks spetsialist," rääkis Krall.

"Ametialaseid süütegusid on toime pandud viimase poole aasta jooksul."

Endine politsei vanemkomissar

Jaanus Tammets on varem meedia huviorbiiti sattunud seetõttu, et andis 2006. aastal politseis vanemkomissarina töötades Ida prefektuuri juhtkonna nõupidamisel politseiametnikele valeinfot, mistõttu talle määrati distsiplinaarkaristus ja tema ametipalgast peeti kolmeks kuuks kinni 30 protsenti.

Tammets esitas Tallinna halduskohtule käskkirja tühistamiseks kaebuse, mille halduskohus jättis rahuldamata. Tammets pöördus seepeale Tallinna ringkonnakohtusse, kust sai õiguse, kuna muuhulgas ei saavat kindlalt väita, et Tammets valeinfot teadvalt edastas. Õigus jäi Tammetsile ka riigikohtus.

Juhtum, millega seoses Tammets nõupidamisel valeinfot edastas oli järgmine:

2006. aasta 1. septembril haavas pensionär Vladimir Mahhov Ida-Virumaal Alajõe vallas tulirelvast kaht inimest. Kuna info toimunu ja Mahhovi võimaliku elukoha kohta Tallinnas edastati Põhja prefektuurile kirja teel, ei suutnud politsei ära hoida sama aasta 11. septembril Tallinnas Haabersti linnaosavalitsuses ametniku surmaga lõppenud tulistamist.

Käskkirja järgi ei teinud Tammets piisavalt koostööd Põhja prefektuuriga ning jättis täitmata vanemkomissarilt saadud korralduse. Ida politseiprefektuuri juhtkonna nõupidamisel esitas Tammets käskkirja järgi teistele politseiametnikele, sh politseiprefektile teadvalt valeinfot.

Käskkirja kohaselt jäi ebapiisava koostöö tulemusena kontrollimata kuriteo toimepanemises kahtlustatava ametlik elukoht ja suhtlusringkond Tallinnas ning teabe ebaoperatiivse liikumise tõttu puudus Põhja prefektuuril ülevaade kahtlustatava tegevusest kuni uue kuriteo toimepanemiseni 11. septembril 2006.