Jaanuari lõpus viidi Tallinna lastehaiglasse väikese vahega kaks last, 10- ja 16-aastane, kes olid saanud vannitoa gaasiboilerist üliraske vingumürgituse. Mõlemad lapsed jäid tänu vanemate tähelepanelikkusele, kiiresti kiirabi kutsumisele ja arstide pingutustele õnneks ellu. Kolmas laps eluga ei pääsenud. 11-aastane poiss suri ühe Tallinna vanema kortermaja vannitoas vingugaasimürgitusse.

13. märtsi õhtul kutsuti kiirabi Tallinnas Erika tänaval asuvasse kortermajja, kuna lapsevanemad olid leidnud vannitoast oma teadvuseta kuueaastase poja. Nädal hiljem suri laps haiglas.

14. märtsil avastati Narvas Võidu tänava korteri vannis 15-aastase tüdruku surnukeha. Esialgsel hinnangul on tütarlapse surma põhjus gaasiboilerist tingitud vingumürgitus. Sealjuures oli korteri gaasiseadmeid kontrollitud eelmise aasta 20. oktoobril.

Tehnilise järelevalve ameti (TJA) peadirektori asetäitja Kaur Kajak ütles märtsis, et sel aastal toimunud õnnetused on viimastel aastatel pretsedenditud.

Kajak märkis, et selliste traagiliste tagajärgedega gaasiboileritega seotud õnnetuste toimumine sel aastal on väga erakordne. TJA on kogunud gaasiga seotud juhtumite statistikat ning neid juhtumeid analüüsinud kaheksa aastat ning selle aja jooksul ei ole analoogseid juhtumeid toimunud.

Mis on siis nüüd juhtunud? „Alates 2001. aastast ei ole korteris neid mitte keegi kontrollimas käinud. Elektrinäitu käiakse kontrollimas iga kuu, aga gaasikontrolli pole 15 aastat näinud. Suures plaanis ei huvita meie boiler ja see, kas ta on töökorras, mitte kedagi,” kurtis hukkunud poisi ema märtsis ajakirjanikule. Selles ongi probleem. Nimelt ütleb seadus, et korteris asuvate gaasiseadmete korrashoiu – ja seega ka kontrolli kutsumise eest – vastutab korteri omanik, nii et ema ise pidanuks gaasikontrolli koju kutsuma.

Samas näib, et isegi sellest pole abi, sest nagu mainitud, kontrolliti Narvas surmaga lõppenud õnnetuse põhjustanud gaasiseadet vaid mõned kuud tagasi ja see oli korras. Samas võib ohtu põhjustada ventilatsioonisüsteemi vigane ümberehitus.

Kõige tundlikumad on vingumürgitusele lapsed, hingamiselundite ja vereringehaigusi põdevad inimesed ning vanurid. Lootele võib osutuda ohtlikuks isegi üliväike kogus vingugaasi.