2013. aastal mõistis kohus eluaegse vangistuse kolmele isikule, kellest ühe kohtuotsus jõustus tänavu juunis, teisel detsembris, kuid kolmanda suhtes ei ole süüdimõistev kohtuotsus jõustunud ja teda ei saa praegu käsitleda eluaegse vangina, ütles BNS-ile justiitsministeeriumi pressiesindaja.

Juunis jõustus eluaegne vangistus kaks naist mõrvanud Andres Võsu osas ning detsembris oma äia mõrvanud Oleg Bogdanovi osas. Karistusotsuse jõustumist ootab veel kaks kodutut mõrvanud Leonid Rubanjak.

Karistusseadustiku järgi võib kohus eluaegse vangistusega karistatud isiku katseajaga tingimisi karistusest vabastada, kui süüdimõistetu on karistusajast reaalselt ära kandnud vähemalt kolmkümmend aastat.

Kinnipeeturegistri andmetel on kõige pikemalt vangis olnud isik viibinud seal 1983. aastast. Pressiesindaja sõnul taotles see isik tänavu ennetähtaegselt tingimisi vabanemist, kuid kohus teda ei vabastanud. Järgmine võimalus tingimisi vabaneda avaneb tal järgmise aasta suvel.

Samuti võib president süüdimõistetuid nende palvel armuandmise korras karistuse kandmisest vabastada või nende karistust kergendada.