Ida-Soome politsei on kinni pidanud 27-aastase mehe, keda kahtlustatakse oma tüdruksõbra surnuks kägistamises nende ühises korteris Pieksamäkis.

Politsei teatas, et mees andis kuriteost ise politseile teada ja tunnistas ülekuulamisel süüd.

Juhtivinspektor Harri Hauhia ütles Delfile, et nii kahtlusalune kui ka ohver olid Eestist pärit. Mees oli Soomes elanud umbes 1,5 aastat ja naine saabus umbes kahe nädala eest.

Kahtlusalune on oma ütlustes politseile rääkinud asjaoludest, mis tapmiseni viisid, kuid need asjaolud on seotud kahtlusaluse ja ohvri eraeluga ning seega politsei neid ei avalikusta. Hauhia kinnitas, et kahtlusalune on süüd tunnistanud.

Eestis tapeti eelmisel aastal lähisuhtevägivallas viis inimest

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi juht Olle Selliov ütles, et Eestis registreeriti eelmisel aastal 10 perevägivallaga seotud tapmist ja tapmiskatset, nende tagajärjel suri 5 inimest.

"Vaatamata sellele, et meil puudub info juhtunu tagamaadest, on ilmselge, et peame tegema jätkuvalt pingutusi selle nimel, et märgata, ära tunda ja sekkuda peresuhetesse, kus on kõrge risk elule ja tervisele. Kui palju on Eestis täna kõrge riskiga ohvreid, seda me ei tea, kuna meil puudub ühtne riskihindamiskäsitlus," lisas Selliov.

Suur samm selles suunas, et meile tekiks ühtsem ja Eestile kohaldatud riskihindamiskäsitlus, on tema sõnul MARAC mudeli pilootprojekt, mida kasutatakse kõrge riskiga täiskasvanud lähisuhtevägivalla ohvrite juhtumite korraldamisel.

Mudel annab spetsialistidele teadmisi ja oskuseid, kuidas lähisuhtevägivalla ohvrit ära tunda, tema vajadusi ja probleemi tõsidust hinnata, sellest teistele spetsialistidele teada anda ning abistavaid sekkumisi ühiselt kavandada ja pakkuda.

Mudel on kasutusel näiteks Inglismaal ja Soomes ning nende kogemus on näidanud, et selle kasutamine on oluliselt aidanud vähendada taasohvristumise juhtumeid.

"Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi juhina panen inimestele südamele, et kõik algab märkamisest ja reageerimisest. Vägivald ei ole aktsepteeritav, see ei ole ka peresisene asi. Julgustan kõiki pöörduma riikliku ohvriabi poole enne, kui on liiga hilja. Ohvriabitöötajad pakuvad nende poole pöördunutele emotsionaalset tuge ja jagavad informatsiooni abi saamise võimaluste kohta. Teenus on tasuta ja kättesaadav kõikides Eesti maakondades," ütles Selliov.

Piirkondlike ohvriabitöötajate kontaktandmed leiab sotsiaalkindlustusameti kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid