Kohus loovutas kohtueelseks uurimiseks ning kohtumõistmiseks Soomele Eesti kodanikud Mareki, Christian-Ericu ja Erki Gleni ning Soome kodaniku Erik Hemmingu, vahendas BNS.

Soome kriminaalpolitsei komissari Jari Räty sõnul leidsid politseinikud teisipäeval Helsingi piirkonnas Cannonballi motoklubi liikmete kodude läbiotsimiste käigus märkimisväärse koguse amfetamiini, kahtlustuse järgi tegelesid motojõugu liikmed narkoäriga koostöös eestlastega, teatas STT möödunud nädala kolmapäeval.

Räty sõnul on praeguses uurimisfaasis veel vara öelda, millisest riigist amfetamiin pärineb. "Eeluurimine on alles algusjärgus ja üksikasjadest ei ole võimalik rääkida," ütles Räty STT-le. Samuti ei soostunud ta avalikustama, milliseid relvi korrakaitsjad kahtlusaluste juurest leidsid.

Politsei pidas Soomes möösdunud nädala teisipäeva hommikul läbiviidud operatsiooni käigus Helsingi piirkonnas kinni kümmekond Cannonballi mootorrattaklubi liiget. Samal ajal pidas Eesti politsei sama kriminaalasja raames kinni neli inimest, kellest kolm on eestlased ja üks soomlane.

Riigiprokuratuuri kinnitusel on Eestis ja Soomes läbiviidud arvukad kinnipidamised ja läbiotsimised seotud amfetamiini ja relvade ebaseadusliku käitlemisega seotud kuriteokahtlusega.

"Tegemist on Soome ja Eesti koostöös uuritava kriminaalasjaga, mille raames tehti läbiotsimisi ja peeti nii Soomes kui Eestis kinni mitu isikut. Kriminaalasja raames uuritakse narkootikumide ehk amfetamiini ja relvade ebaseadusliku käitlemisega seotud kuriteokahtlusi," ütles riigikprokuratuuri pressiesindaja Katrin Lunt möödunud nädala teisipäeval BNS-ile.

Eestis viib uurimist läbi keskkriminaalpolitsei ja menetlust juhib riigiprokuratuur.

Räty sõnul ei ole Eestis kinnipeetud kahtlustatavad motoklubi liikmed. Räty sõnul sujusid kinnipidamised ja läbiotsimised vahejuhtumiteta ning keegi korrakaitsjatele vastupanu ei osutanud.

1991. aastal asutatud Cannonball on üks neljast Soomes tegutsevast mootorrattaklubist, mida politsei kahtlustab seotuses kuritegevusega. Soome kohtud on aastate jooksul mõistnud klubi liikmeid süüdi uimasti-, vägivalla- ja majanduskuritegudes. Mitmel juhul on kohus mõistnud Cannonballi liikmed süüdi organiseeritud kuritegevuses.

Cannonball tegutseb Soome eri paikades, motoklubi keskus asub Helsingis Alppila linnajaos. Lisaks Helsingile tegutsevad klubi harud Turus, Hämeenlinnas, Lohjas, Kotkas, Joensuus, Jyväskyläs, Poris ja Kouvolas. Klubil on üle saja liikme.

Cannonballi liikmed kannavad klubitunnusena veste, millel on põleva kahurikuuli pilt.