Kahjutuks tehti 1176 lõhkematerjali sisaldanud lõhkekeha, pommikahtlusi oli 12, pommiähvardusi 5 ja plahvatusi üks, milles sai ka üks inimene vigastada, teatas päästeameti pressiesindaja Delfile.

26. aprillil leiti Harjumaal Kuusalu valla metsast 318 lõhkekeha. 4. maist 10. maini leiti Võrumaal Võru valla metsast kokku 988 lõhkekeha. 8. mail leiti Ida-Virumaalt Illuka valla metsast 169 lõhkekeha. Demineerijad tegid kõik lõhkekehad kahjutuks.

Demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugoneni sõnul ei mäleta ta viimase kümne aastat jooksul nii töörohket nädalat. “Kevad hakkab läbi saama, maapinnas kerkib ja toob ilmavalgele hulgaliselt II maailmasõja aegseid lõhkekehasid ja laskemoona. Tegemist on tõepoolest harukordse juhusega, kus nädalaga on Eesti metsadest leitud kolm Saksa päritolu laskemoona ladu.”

Tänase seisuga on demineerimiskeskuse pommigrupid kahjutuks teinud 2118 lõhkekeha.

Võrdluseks võib tuua, et 2006. aastal tehti kogu aasta jooksul kahjutuks 1751 lõhkekeha,” lisas Pugonen.

Demineerimiskeskus palub inimestel meeles pidada, et lõhkematerjali meenutava leiu puhul ei tohiks seda mingil juhul ise puutuda ega kuhugi transportida, vaid teatada sellest kohe hädaabinumbrile 112.