Kohus vabastas Parbus karistuse kandmisest tingimisi enne tähtaega katseajaga kuni tuleva aasta 30. septembrini, küll peab Parbus aga kohtumääruse kohaselt pärast vabanemist kolm kuud olema elektroonilise järelevalve all.

Lisaks peab Parbus elama kohtu määratud alalises elukohas aadressil, ilmuma kriminaalhooldaja määratud ajavahemike järel kriminaalhooldusosakonda registreerimisele, alluma kriminaalhooldaja kontrollile oma elukohas ning esitama talle andmeid oma kohustuste täitmise ja elatusvahendite kohta ning küsima luba, kui mees soovib rohkem kui viieteistkümneks päevaks Eesti piires elukohast lahkuda.

Samuti on Parbus määruse kohaselt sunnitud luba küsima juhul, kui ta soovib vahetada elu-, töö- või õppimiskohta ning minna välismaale.

Parbusel on määruse kohaselt keelatud ka tarvitada alkoholi ja narkootikume katseaja jooksul, asuda tööle või võtta end töötukassas arvele kahe nädala jooksul peale vanglast vabanemist ning suhelda talle teadaolevalt kriminaalkorras karistatud isikutega kriminaalhooldajalt eelnevalt luba saamata (v.a. lähisugulased).

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põder ütles Delfile, et prokuratuur ei ole veel otsustanud, kas nad kaebavad kohtu otsuse edasi.

Prokuratuuril on võimalus kümne päeva jooksul tänane maakohtu otsus Parbuse osas vaidlustada ja edasi ringkonnakohtusse minna. Selle aja jooksul peavad nad enda otsusest kohtule teada andma.

Parbuse möödunudnädalane esinemine kohtus

Vangla: tõenäosus uue kuriteo toimepanekuks on 8 protsenti

Kohus leidis enda otsuses, et kuigi Parbus kannab karistust ametialase süüteo - pistise võtmise eest, arvestab kohus, et vangistuses viibib Parbus esimest korda, mistõttu kohus usub, et praeguseks ligikaudu aasta ja 6 kuud vanglas viibimist (lisaks 6 kuud eelvangistust) on pannud ta aru saama, et toimepandud kuritegudele järgnevad tema igapäevast elu ja heaolu oluliselt piiravad tagajärjed ning ta on enda õigusvastasest käitumisest ka vajalikud järeldused teinud.

Kohtu hinnangul võimaldab Parbuse tingimisi ennetähtaegne vabastamine katseajaga kohaldada tema üle käitumiskontrolli ning seeläbi teostada järelevalvet väljaspool kinnipidamisasutust, kindlustamaks positiivseid muutusi, andes samas Parbusele võimaluse tõestada, et ta on asunud paranemise teele ning on võimeline edaspidi järgima seaduskuulekat eluviisi. Kohus usub, et süüdimõistetu on nüüdseks teinud karistusest vastavad järeldused ning oskab edaspidises elus järgida seaduskuulelikkust.

Parbuse püüdlusi asuda järgima kehtivaid reeglid näitab kohtu arvates ka tõsiasi, et Parbusel distsiplinaarkaristused puuduvad. Parbuse ennetähtaegset vabastamist toetas ka Tallinna Vangla, hinnates uue kuriteo toimepanemise tõenäosust järgneva kahe aasta jooksul väga madalaks - 8 protsenti.

Parbus kinnitas kohtus töötahet

Harju maakohtus eelmisel nädalal toimunud istungil rääkis Parbus Tallinna vangla müüride vahelt videosilla vahendusel, et on ligi pooleteise aastaga osalenud ühes vangla sotsiaalprogrammis, et tal oleks välja saades olemas kindel töökoht bussifirma Omnibus nõunikuna ning et teda on elukohas ees ootamas armastav pere.

"Ma olen poolteist aastat olnud siin rakenduseta ja tunnen tööst suurt puudust," kurtis Parbus kohtule.

Parbuse imelist ümberkasvamist vanglas ei uskunud aga prokuröri abi Annika Vanatoa, kes väitis kohtuniku poolt ette loetud avalduses, et endine linnaamentik eitab enda süüd osaliselt või ilustab seda ning täidab vaid neid ühiskonna reegleid, mis on talle sobilikud.

"Kriminaalasjas on salvestatud kõne Parbuse kinnipidamise asjus WC-st oma naisele, et viimane läheks kodust koos peidikus olevaga rahaga läbiotsimiseks minema. Seega saab väita, et tõepoolest on Ivo Parbusel olemas toetav perekondlik keskkond, kuid just see keskkond on toetanud Ivo Parbust kuritegude avastamise varjamisel," ütles prokuröri abi oma avalduses.

Prokuratuur leidis ka, et Ivo Parbuse väidetav vabaduses ees ootav töökoht ei ole arvestades firma Omnibus majanduslikku seisukorda ja Parbuse tulevase töö sisu arvestades usutavalt majanduslik.

"Omnibus ametlikke andmeid vaadates selgub, et tegemist on oma profiili väikeettevõtjaga, kes ei saa endale majanduslikult lubada ega kasutada enda töö korraldamisel PR-teenuseid. Sellise kaliibriga ettevõtted reklaamivad enda teenuseid maksimaalselt interneti vahendusel, milleks ei ole vaja palgata tööle eraldi isikut, kellele kulutada niigi väikest sissetulekut," selgitas prokuratuur enda seisukohta.

Kokkuvõttes leidis prokuratuur, et ei nõustu Ivo Parbusele elektroonilise järelevalve kohandamisega.

Tallinna ringkonnakohus jättis tänavu jaanuaris avaldatud otsusega muutmata korruptsioonis süüdistatava Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse ja tema kaassüüaluste süüdimõistmise. Parbus ja temaga koos süüdi mõistetud Elmar Sepp visati pärast seda ka Keskerakonnast välja.

Harju maakohus karistas mullu märtsi lõpus Parbust pististe võtmise eest reaalse vanglakaristusega, ühtlasi määras kohus osaliselt reaalsed vanglakaristused ka Parbusega kuritegelikku koostööd teinud kohtualustele ning kõik eraisikutest süüdistatavad peale Peeter Palusaare vahistati otse kohtusaalis.

Vaata, kuidas Parbus ja teised süüdimõistetud vahistati otse kohtusaalist:

Ivo Parbuse mõistis kohus süüdi enamustes pistisevõtmise episoodides ja määras talle kolmeaastase reaalse vanglakaristuse. Sellest pool aastat oli ta kohtueelsel ajal juba ära kandnud. Ivo Parbus mõisteti õigeks ühes kuriteoepisoodis ehk ajavahemikul 2008. aasta 23. maist kuni 4. detsembrini toimepandud OÜ Woody ja AS Järvevana esindajalt Tõnu Kortsult pistise saamisega nõustumises ja pistisena 15 000-kroonise AS-i Estravel kinketšeki saamises detailplaneeringute menetluse üle järelevalve teostamise eest.

Ivo Parbuselt mõisteti konfiskeerimise asendamise korras välja konfiskeeritava vara väärtusele vastava summana 7349,84eurot. SA-lt Jüri Vilmsi Sihtkapital mõisteti välja konfiskeerimise asendamise korras konfiskeeritava vara väärtusele vastava summana 51 129,32eurot.