Eile õhtul kella poole kümne paiku märkas politseipatrull Ahtri tänaval liikunud halli värvi sõiduautot Audi A8. Sõiduk tegi järske manöövreid ja ei püsinud oma sõidurajal. Politseinikud otsustasid kahtlase sõidustiiliga sõiduki kontrollimiseks peatada. Kuna 28-aastase juhi käitumine viitas võimalikule narkojoobele, viisid politseinikud ta joobe tuvastamiseks haiglasse, kirjeldas Põhja prefektuuri pressiesindaja Delfile.

Kui politseinikud asusid mehe sõidukit teenistuskoeraga läbi vaatama, haaras mees midagi autost ja üritas põgeneda, kuid teenistuskoera abiga pidasid korrakaitsjad ta kinni. Põgenemise käigus proovis ta vabaneda läbipaistvast kilepakendist valge pulbrilise ainega. Mehe autost leiti ka digikaal.

Ekspertiisid selgitavad, kas mees oli narkojoobes ning mis täpselt oli valge pulber tal hingel olnud kotikeses.

Sarnane juhtum leidis aset ka möödunud nädalal, kui politsei pidas 10. märtsil tänu tähelepanelike inimeste vihjetele Tallinnas autoroolist kinni 35-aastase mehe, keda kahtlustatakse narkojoobes auto juhtimises ja suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus valdamises. Nimelt leiti kinnipeetud mehe autost ka pudel arvatavalt GHB-d sisaldava vedelikuga. Kohus võttis ta 12. märtsil prokuröri taotlusel vahi alla. 2013. aastal on kohus sama meest juba karistanud narkojoobes juhtimise eest kolmekuulise tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalve keskuse juhi Elari Kasemetsa sõnul on narkojoobes juhtide osakaal liikluses tuntavalt kasvanud. Aasta algusest on üle Eesti alustatud 518 kriminaalmenetlust joobes juhtide suhtes ning neist 42 juhti olid just narkojoobes. „Tallinnas on olukord aga eriti tõsine, sest joobes juhtidest oli narkojoobes iga viies ehk 24 juhti,“ ütles Kasemets.

Kasemetsa sõnul on liiklustihedus Tallinnas suur ja liiklus närviline: „Sellistes oludes ei ole õnnetuseks palju vaja - piisab vaid tähelepanu hajumisest, rääkimata siis veel uimastite mõju all sõitmisest.“

Lisaks kriminaalmenetlustele on narkojoobe kahtlusega juhtide osas alustatud ka väärteomenetlusi, kokku on politsei tänavu tabanud juba 72 narkojoobe kahtlusega juhti. Neist 47 on peatatud Harjumaal, millest omakorda 39 pealinnas.