PPA laevastiku juhataja Edgar Peganovi sõnul on hõljuki ülesandeks piiriturvalisuse tagamine ja hädasolijate abistamine. Võrreldes kahe vanema mudeliga on uus hõljuk tunduvalt võimsam. „Uus hõljuk saab liikuda täislastis (2400kg) 30 cm kõrguse lainega kiirusel 35 sõlme ehk üle 60 km/h. Lisaks on paigaldatud hõljukile kraana, millega on võimalik päästa järvel hätta sattunud inimesi ja tehnikat,“ ütleb Peganov.

Hõljuki pardal oleva soojuskaamera abil saab pimedal ajal või udus eksinud inimest otsida kuni 1500 meetri kauguselt.

Uue hõljuki kodubaasiks on Alajõe kordon ja tööpiirkonnaks terve Peipsi järve piirkond. Hõljuk kannab pardanumbrit PVH-3. Lisaks on Alajõe kordon pannud hõljukile nime Rannapuura.

Kuni tänaseni oli PPA kasutuses kaks hõljukit, millest üks töötab Alajõe ja teine Mehikoorma kordonis. Uus hõljuk on tunduvalt mahukam ja suurem olles ligi kolm meetrit pikem ning üks meeter laiem. Lisaks on uuel hõljukil võimalik avada reisijateruumi üks külg,  juhul kui tekib vajadus päästealustel abivajajaid hõljukisse tõsta. Ühel hooajal abistavad piirivalvurid Alajõe hõljukiga ligi 250 inimest.

„Politsei- ja piirivalveameti jaoks on uus hõljuk väga oluline töövahend, mis annab suure panuse piiri valvamisse keerulistes olukordades. Lisaks saame juurde kindlustunde, et Rannapuuraga on meil võimalus kiiremini ja paremini reageerida sündmustele, kus inimelud võivad ohus olla,“ ütles PPA  piirivalveosakonna juht Rando Kruusmaa.

Uus hõljuk maksis ligi 2,2 miljonit eurot, millest 75% rahastas Euroopa Liidu Välispiirifond.