Kohtuistungil mehed enda süüd ei tunnistanud.

Terrorikuriteo rahastamise ja toetamise süüdistusega astusid kohtu ette Eestis sündinud ja elavad, kuid Venemaa kodanikud Ramil Khalilov (25) ja Roman Manko (30), kellest esimene käis terrorismiabi Süürias üle andmas.

Pärast riigiprokurör avakõnet kinnitasid mõlemad mehed kohtule, et süüdistuse tekst on neile arusaadav, kuid süüdi nad end ei tunnista, vahendab ERR Uudised.

Riigiprokurör Laura Vaik märkis, et kuigi süüdistuse kohaselt polnud summad suured, siis saavad terrorikuriteod võimalikuks seetõttu, et terroristidel on võimalik saada toetust.

Vaik esitas kohtule Khalilovi ja Sazanakovi vahelise kirjavahetuse, kus Sazanakov kirjeldab, mida ta Süürias teeb. Kirjavahetuses ütleb ta, et on liitunud ISISega ning hiljem sealt lahkunud, liitudes teise terroristliku organisatsiooniga. Mehed arutavad omavahel, kuidas saaks raha Süüriasse saata. Selle vestluse pidamiseks loodi eraldi meilikonto, millelt saadeti kirju samale aadressile. Seega ei vahetatud kirju eraldi aadresside vahel, vaid isikud kasutasid sama meilikontot, kust loeti, mida teine on kirjutanud, rääkis prokurör.

Khalilovi advokaat Kristi Rande vaidlustas selle kirjavahetuse tõendina arvestamise, kuna tegu on teabehanke korras saadud infoga, mida ei saa kriminaalmenetluses asitõendina kasutada. Meilivahetus on kogutud Teabeameti poolt ja peaprokurör on oma allkirjaga andnud loa see kriminaalmenetlusse liita, selgitas Laura Vaik. Kohus võttis meilivahetuse vastu muu dokumendina.

Kaitsja: usuvendade aitamine islamikultuuri on tavapärane

Kohtus ette kantud süüdistuse kohaselt olid nii Manko kui Khalilov teadlikud, et Sazanakov viibib just Süürias ning on seotud terroristlike organisatsioonidega. Kaitsjate väide on aga, et ei ole mingeid tõendeid selle kohta, et süüdistatavad oleksid olnud teadlikud Sazanakovi plaanidest enne tema lahkumist. Seega ei saa öelda, et nad oleksid tahtlikult tema ISISega liitumisele kaasa aidanud. Kuna oma usuvendade aitamine on nende kultuuris tavapärane, siis ei saa väita, et nad oleks raha andnud terrorismi aitamiseks.

Süüdistuse kohaselt külastas Khalilov Sazanakovit ka Süürias. Ta lendas Eestist Türki, Süüria piiri äärde 2013. aasta oktoobris ja viibis Eestist eemal kokku viis päeva. Koos Khaliloviga reisisid ka Sazanakovi naine ja kaks last, kes jäid isa juurde. Seega aitas Khalilov Sazanakovi perekonnal Süüriasse jõuda.

Telefonivestlustest tuleb välja, kuidas Sazanakov ja Khalilov kohtumist planeerisid. Selleks varjati nimesid ja kasutati märksõnu. Hiljem kirjutas Khalilov, et tänab Allahit, et nende kohtumine võimalikuks sai.

Laura Vaik kommenteeris, et isikute vaheline suhtlus on olnud varjatud ja konspireeritud.

Karistusseadustik näeb terrorikuriteo rahastamises ja toetamises süüdimõistmisel ette kahe- kuni 10-aastase vangistuse.

Kaitsepolitsei pidas mehed kinni Tallinnas tänavu aprillis.

Esitatud süüdistuse järgi toetasid mehed varem Eestis elanud Ivan Sazanakovi tegevust Süüria territooriumil tegutsevas relvastatud terroristlikus ühenduses, kuhu ta siirdus kaitsepolitsei andmetel võitlema 2013. aastal.

Süüdistuse järgi toetas Khalilov Sazanakovi poolt terrorikuriteo toimepanemist alates 2013. aastast, küsides korduvalt oma tuttavatelt Sazanakovile raha, seejuures teades, et viimane võib seda kasutada terrorikuritegude toimepanemiseks. 2013. aasta oktoobris andis Khalilov Sazanakovile Süürias üle vähemalt 500 eurot sularaha, millest osa maksis isiklikest vahenditest. 2014. aastal edastas Khalilov Mankole palve minna Lätti ning küsida Sazanakovile "püha sõja" toetuseks raha.

Samuti süüdistatakse Khalilovit terroristlikkusse ühendusse kuulumisele kaasaaitamises. Süüdistuse järgi osutas ta Sazanakovile vaimset kaasabi, tugevdades tema teotahet ja väljendades pidevat heakskiitu ja poolehoidu Sazanakovi tegevusele terroristliku ühenduse liikmena.

Ka Manko oli süüdistuse järgi teadlik Sazanakovi ühinemisest terroristliku ühendusega ning toetas ja rahastas seda. 2013. aasta sügisel andis ta Khalilovi kätte Sazanakovile edastamiseks sularaha 400 eurot ning hiljem veel 200 eurot. Sama aasta teises pooles üritas ta kanda Sazanakovile Süüriasse raha Western Unioni kaudu, ülekanne jäi tema tahtest sõltumata lõpule viimata.

Eeluurimisel tuvastatud andmete järgi käis Manko 2014. aasta veebruaris Riias ning küsis kohtumisel raha Sazanakovi tegevuse toetamiseks.

"Arvestades terrorismi ohtlikkust, peab selle toetamisel ja rahastamisel Eestis kehtima nulltolerants. Eeluurimisel kogutud teave annab meile piisavalt põhjust süüdistada mehi teadlikus ja tahtlikus terrorismi toetamises," ütles menetlust juhtinud riigiprokurör Laura Vaik.

Kriminaalmenetlust viis läbi kaitsepolitseiamet ja juhtis riigiprokuratuur.