21-aastast Stefaniust nähti viimati laeva ööklubis 17. augustil. Seltskond, kuhu ta kuulus, märkas tema kadumist alles tagasiteel Helsingisse. Hiljem selgus laeva valvekaamerate salvestustest, et Stefanius oli laevalt merre kukkunud, vahendab Iltalehti.

Ei Eesti ega Soome politsei ei ole Stefaniuse surnukeha leidmisest teatanud, kuigi Tallinna sadamas toodi üsna kohe veest välja surnukeha, mille tundemärgid vastasid Stefaniuse omadele.

Kui surnukeha sadamas leiti, oli seal juures ka soomlasi ja surnukeha merest väljatoomisest on olemas vähemalt üks videosalvestus.

Eesti politsei- ja piirivalveametist öeldi, et sadamast leitud surnukeha on püütud tuvastada ja sellelt on juba kaks korda DNA proov võetud.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Annika Maksimov ütles, et surnukeha on endiselt Eestis. Tema sõnul on tuvastamist läbi viidud koos Soome kolleegidega.

Stefanius oli pärit Mikkelist, mistõttu läks uurimisvastutus Ida-Soome politseile. Uurimist juhtiv kriminaalkomissar Timo Häkkinen ütles, et välismaal aset leidnud kadumis- ja surmajuhtumite uurimine on selle Soome politseiasutuse vastutada, mille haldusalas kõnealune isik registreeritud oli.

„Stefaniuse juhtumis on praegu käimas surma põhjuse uurimine. Me ei kahtlusta tema surma juures kuritegu,” ütles Häkkinen.

Kuigi uurimisvastutus on Ida-Soome politseil, ei ole Häkkinen selle juhtumi asjus Tallinnas käinud.

Praktikas vastutavad uurimise eest vaid kohalikud Eesti politseinikud.

Häkkinen ütles, et politsei annab teada, kui on midagi uut öelda. Seda lubas ka Eesti politsei.

Soome välisministeerium ei avalda andmeid välismaal surnud soomlaste arvu kohta. Soome välisministeeriumi konsulaarüksuse juht Antti Putkonen ütles, et soomlasi sureb igal aastal välismaal umbes 500, aga täpsemaid andmeid riikide kohta ei avaldata.

Putkoneni sõnul on teatatud vaid riikide esikolmik ja need olid paar aastat tagasi Hispaania, Rootsi ja Tai.

Soome Tallinna saatkonna konsulaartöötaja Jani Suominen ütles, et Eestis viimastel aastatel surnud soomlaste arv on olnud 22 ja 35 vahel aastas.

Soomlased surevad välismaal õnnetuste tagajärjel sagedamini kui Soomes. Välismaal surrakse ka nooremana.

Haruldane ei ole ka see, et välismaal surnud soomlase surma põhjus jääb lõpuks välja selgitamata, tavaliselt puuduliku võimude koostöö tõttu. MTV teatas eelmisel aastal, et lausa neljandiku puhul surmadest välismaal jääb põhjus selgusetuks.