Riigiprokuratuuri süüdistusega astusid kohtu ette kokku 26 inimest ja kaks ettevõtet.

Süüdistuse kohaselt juhtis Assar Paulus (52) alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannetejaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Eilne kohtuistung jäi pooleli, sest üks kohtualustest, Andres Vaik ei suutnud tervislikel põhjustel seda jätkata. Nimelt on ta juba aastakümneid olnud ratastoolis ning vajab iga paari tunni istumise järel paar tundi lamamiseks. Kuna eile seda talle pakkuda ei suudetud, katkestatigi kohtuprotsess.

Pretsedenditu on kohtuprotsess igas mõttes, sest täna hommikul on Harju maakohtu suurimasse saali toodud voodi, mis mõeldudki selleks, et ka Andres Vaik saaks kohtupidamisest osa võtta. "Muljetavaldav, neliteist kuud olen ma seda voodit vanglasse oodanud," sõnas Vaik kohtusaalis voodit nähes.

Samas lisas ta, et ei soovi seda voodit, sest selle kasutamine riivaks tema inimväärikust, samuti ei lahenda see tema hinnangul tema probleeme. Vaigu asenduskaitsja Sirje Must tegi seepeale ettepaneku, et Vaik eraldataks sellest kohtuasjast.

Prokurör Kati Reitsak seisis sellisele soovile vastu ning ütles, et Vaigule on võimalik pakkuda veel mitmeid teisi võimalusi ning kui ta nendega ei nõustu, siis tegeleb ta lihtalt venitamisega.

Selle peale tegi Vaik ja tema kaitsja ettepaneku, et Vaigu suhtes muudetaks tõkendit. Teisisõnu soovis ta saada kodusele ravile, mis tema enda hinnangul võimaldaks tal paremini taluda kohtuprotsessi. Kõikide ülejäänute kohtualuste kaitsjad toetasid neid üksmeelselt.

Pärast seda on kohtuasi jätkunud vaid selle teema vaidlemisega, mille jooksul on sõna võtnud pea kõik 20 kaitsjat ja ka kaks prokuröri.
Kohtunik tegi ettepaneku istung taas laiali saata ning homme jätkata eksperdi kuulamisega, kes oskab anda hinnangu ka Vaigu tervislikule seisundile. Kuna kaitsjate jaoks jäi selline korraldus segaseks, otsustas kohus teha pausi, et sel ajal homset päevakava täpsustada.

Pärast pausi teatas kohtunik, et kohtueksperdid on hetkel välismaal ning saavad tulla kohtusse alles järgmisel neljapäeval. Seetõttu jätkatakse uue istungiga nädala pärast, kuid enne seda vaieldakse selgeks, kas Vaigu tõkendit muudetakse või mitte. Pikkade sõnavõttude järel otsustati, et ka seda arutatakse järgmisel neljapäeval. Viimase otsusena kinnitati see kohuistung isiklikele terviseandmetele viidates kinniseks.