Sündmused said alguse 2008. aasta 14. veebruaril. Ahvenamaa ettevõtja must Jaguar S-type viidi minema Vantaast, kus see oli hoolduses. Politsei ülekuulamisel tunnistas Eesti puusepp, et käis 60 000 eurot maksval autol järel ja sõitis sellega Hispaaniasse, vahendab MTV.

Mees oli paar nädalat vahi all, kuid vabastati 18. märtsil 2008. Eesti numbritega varustatud autogi tagastati finantsettevõttele, mis oli selle omanik.

„Minu arusaam oli, et see on politseile ja õigussüsteemile üsna tavapärane operatsioon,“ ütles varguse ohvriks langenud Tony Sorada.

41-aastasele puusepale esitati süüdistus 2008. aasta detsembris. Prokurör Lahja Kyllönen- Kaitaniemi nõudis puusepale raskendavatel asjaoludel varguse eest reaalset vanglakaristust.

Kulus aga üle aasta, enne kui asja Vantaa kohtus esimest korda arutati. Puusepp saabus 2010. aasta 18. märtsil kohale, kuid et tal ei olnud abilist, jättis kohtunik Olli Haapaniemi istungi ära. Oma arvates polnud puusepal abilist vajagi.

Uuesti arutati asja 8. aprillil 2010. Nii eesistuja kui ka prokurör olid vahetunud. Uus prokurör Leena Hurmala-Kanerva palus istungi edasilükkamist täiendava uurimise jaoks. Kohtunik Risto Tikka otsustaski nii.

Politsei kuulas uuesti üle ahvenamaalase, autoteeninduse esindaja, puusepa ja ka teise kuriteos kahtlustatu, Hispaanias elava Soome ärimehe. Täiendav uurimine lõpetati 2010. aasta mais.

Möödus aasta ja asi tuli järgmisel korral arutlusele 14. juunil 2011. Nüüd oli eesistujaks Seppo Karvonen. Puusepp, ahvenamaalane ja autoteeninduse esindaja olid kohal, aga ülekuulatavaks nimetatud Hispaanias elav ärimees ei saabunud kohtusaali. Karvonen lükkas istungi edasi.

Järgmisena tuli asi arutlusele pooleteise aasta pärast, 18. detsembril 2012. Ärimees saabus kohale, kuid puudu oli puusepp. Ta oli üle kuulatud, aga ta ei tulnud kohale. Eesistujaks oli juba neljas isik – Timo Heikkinen.

Järgmiseks asja arutamise päevaks määrati 16. aprill 2013, kuid asja ei arutatud ka siis, sest puuseppa ei saadud üle kuulata. Mees viibis kas Eestis või Hispaanias.

2013. aasta 7. juunil võttis Vantaa kohus puusepa tagaselja vahi alla. Prokurör Hurmala-Kanerva koostas Euroopa vahistamisorderi. Puusepp oli samal ajal vangi mõistetud veel kahe kuriteo eest.

Puusepp tabati Eestis 7. septembril 2013. Kohus otsustas ta 17. septembril Soomele välja anda ja 20. septembril toodi ta Soome.

Mees võeti Vantaa kohtus varguses kahtlustatavana vahi alla. Ta ei vaidlustanud seda.

Samal ajal hakkas puusepp kandma muude kuritegude eest saadud enam kui kaheaastast vanglakaristust. Tegemist oli kallite autodega seotud pettuste, varguste ja võltsimistega.

Vantaas märgati aga, et Harju maakohus oli otsustanud 41-aastase mehe Soomele välja anda ainult vanglakaristust kandma. Jaguari kohtuasja ei mainutud otsuses üldse.

Vantaa kohus vabastas puusepa eeluurimisvangistusest ja tühistas oktoobrisse määratud istungi. Mees istus aga sel ajal vangis.

Soome palvel nõudis Eesti abiriigiprokurör Meelis Sentifioli 9. oktoobril 2013 Harju maakohtus, et väljaandmisotsusele lisataks see, et puusepale võidaks Soomes Jaguari varguse eest süüdistus esitada.

Eesti prokurör nentis samas, et Eestis on varguse aegumistähtaeg viis aastat ning et Jaguari vargusest on möödas üle viie aasta, on tegu Eesti seaduste järgi aegunud.

Ka puusepa advokaat oli sama meelt. Seega polnud üllatus, et Harju maakohus otsustas, et Jaguari vargust ei saa Soomes menetleda.

„Teda ei antudki meie kohtuasja jaoks välja,“ ütles prokurör Hurmala-Kanerva. Asja arutamine peatati.

„Praegusel hetkel võiks mõne omadussõna öelda, aga häbelikkus takistab ütlemast,“ kommenteeris Sorada. „Eesti riik tundub nüüd kaitsvat võimaluste järgi oma kurjategijaid.“

Ka ise omal ajal majanduskuritegude eest süüdi mõistetud Sorada ei taotle hüvitisi.

Soomes kuritegu lähitulevikus ei aegu. Raskendavatel asjaoludel vargus aegub kümne aastaga.

Puusepp istub seega Soome vanglas, aga tema Soomes toime pandud autovargust ei tohi kohtus arutada.

Puusepp vabaneb vanglast 2014. aasta detsembris ja teda ei tohi vanglaväravas kinni võtta. Seaduse järgi on mehel Soomest lahkumiseks 45 päeva aega. Selle aja jooksul ei tohi teda vanade kuriteokahtlustuste tõttu vahistada.

Hurmala-Kanerva hinnangul võetakse puusepp Vantaa kohtus uuesti tagaselja vahi alla. Eesti teda vaevalt enam sama kahtlustuse pärast Soomele välja annab. Selle asemel võib väljaandmine õnnestuda, kui mees sõidab mõnda teise Euroopa riiki ja kinni võetakse.

„Siin on toimitud seaduse järgi. See töötab sellisel viisil ja kahjuks on nii läinud,“ nentis Hurmala-Kanerva.