Tänavu 19. mail Pärnu maakohtus õigeks mõistetud Marge Arumäe süüasja hakatakse täna Tallinna ringkonnakohtus uuesti arutama, kuna prokurör Küllike Kask ei jäänud otsusega rahule ja esitas apellatsiooni. Prokurör süüdistab Arumäed koera julmas kohtlemises, mis seaduse järgi tähendab piinamist või tapmist selleks, et kedagi lõbustada.

Kask märkis Delfile, et süüdistus on täna sama, mis oli Pärnu maakohtus. „Uusi väiteid ja materjale ei ole võimalik üldjuhul ringkonnakohtus esitada,” sõnas Kask. Ringkonnakohtus arutab asja kolmest kohtunikust koosnev kohtukoosseis. Istung algab poole kaheteistkümnest.

Süüdistuse järgi sõitis Arumäe möödunud suvel puhkusele, jättes lühikese keti otsas kuudi külge kinnitatud saksa lambakoera Claudia nii toidu, vee kui ka hoolitsuseta. Koer oli äsja poeginud ning väga halvas seisus. Pärnu kodutute loomade varjupaigast tuldi koerale järele ning siis selgus, et üks kutsikatest oli juba hukkunud, teise seis nii lootusetu, et ta tuli hiljem magama panna, ning Claudia vajas samuti kiiresti loomaarsti tähelepanu. Loomaarstide sõnul oli koer alatoidetud, tal oli tugev nahapõletik ning teda olid juba mitu nädalat purenud vaglad.

Pärnu maakohtu kohtunik selgitas motiveeritud tervikotsuses, et mõistis Arumäe õigeks, kuna kohtus ei leidnud tuvastamist, et Arumäe oleks kohelnud oma pere koera julmal viisil. Kohtu hinnangul ei olnud Arumäel tahtlust koera julmaks kohtlemiseks.

Kohtus esitatu järgi jättis naine kodust lahkudes koerale vett ja toitu ning leppis sugulastega kokku koera hoolitsemise osas. Järgmisel päeval leiti koer raskelt haigena, tal oli tugev nahapõletik ja vaglad, mis võisid väidetavalt tekkida paari päevaga või kuuma ilma tõttu ka kiiremini. Samuti võis kohtu sõnul olla, et koer ei olnud Arumäe kodust lahkudes nii haige, et omanik oleks seda märganud. Kohus ei tuvastanud ka, et koera oleks näljutatud.

Kohtu hinnangul võinuks Arumäe käitumine olla karistatav küll väärteona, kuid isiku karistamine väärteo eest on kriminaalmenetluse raames välistatud.