Tooli (45) süüdistatakse selles, et olles oma abikaasa volitatud esindaja, andis ta ajavahemikul 14.-21.07.2008 AS SEB Pank maaklerile Kirberile (30) telefoni teel tehingukorraldused müüa oma abikaasaga seotud AS SEB Panga esindajakontol olevad aktsiad suurtes kogustes ajas järjest madalama hinnaga.

Sellise tegevuse eesmärgiks oli viia AS Arco Vara aktsia turuhind allapoole 0,56 EUR hinnataset, mis andis Toomasele võimaluse mõjutada teisi AS Arco Vara suuraktsionäre otsuste tegemisel.

Kirjeldatud viisil pandi müüki ligikaudu 500 000 aktsiat, mille tagajärjeks oli kunstliku hinnapiiri tekkimine ning negatiivne surve aktsia hinnale. Sellise kavatsetud mõjutamise tulemusel viidi börsil kauplejad eksitusse AS Arco Vara aktsia tegeliku turuväärtuse osas ning aktsia hind langes 22.07.2008 börsipäeva lõpul 0,55 EUR piirini.

Põhja ringkonnaprokurör Maria Sutti sõnul on turumanipulatsiooni puhul tegemist raskesti tõendatava peitkuriteoga ja prokuratuuril on hea meel, et käesolevas asjas on politsei ja finantsinspektsiooni kaasabil kogutud piisavalt tõendeid, mis võimaldavad kriminaalasja kohtusse saata.

Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler toonitas, et nende selge prioriteet on juurida välja igasugune kuritegelik alge finantsvahendajates. “Olukorrad, kus börsimaakler aitab turgu manipuleerida või finantsanalüütik kuritarvitab siseteavet, ei ole mitte mingil moel aktsepteeritavad. Panen kõigile finantsvahendajatele südamele, et teil on oma töös kohustus finantssektori kuritegelikel eesmärkidel ärakasutamist tõkestada.”

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juht vanemkomissar Rain Kuus kinnitas, et kaasaegse majanduspolitsei oluline ülesanne on tagada, et väärtpaberiturg toimiks ausalt ning põhineks investorite võrdsel kohtlemisel. “Meie poolt tänaseks lõpuleviidud menetlused väärtpaberiringlusega seotud kuritegevuses näitavad, et probleem on olemas.” Kuus lisas, et kindlasti pööravad politsei ja prokuratuur sellele tõsisele majandusalase kuritegevuse valdkonnale teravdatud tähelepanu ka edaspidi.

Toolile ja Kirberile esitati süüdistus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb turumanipulatsiooni. Kohtus süüdimõistmisel võib sellise kuriteo eest karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Prokuratuur alustas antud asjas kriminaalmenetlust 2009. aasta veebruaris finantsinspektsiooni kuriteoteate alusel. Eeluurimise viis läbi Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitus.

Äripäev kirjutab, et eelmisel aastal Arco Vara suuraktsionäriks tõusnud salapärasel ärimehel Toomas Toolil õnnestus üllatavalt hästi tabada esimene Arco Vara aktsiate ost. Temast sai börsivälise tehinguga kinnisvarafirma viie miljoni väärtpaberi ehk 5,25% aktsiate omanik eelmise aasta 4. juulil.

Viis päeva hiljem andis Arco Vara investoritele teada, et käivitab Arco Vara aktsiate tagasiostuprogrammi — see on samm, mida börsifirmad kasutavad oma aktsiahinna toetamiseks ning mille korraldamise ülesanne oli SEB-l. Tagasiostuprogrammi alguseks oli Tooli osalus tõusnud ettevõttes juba 11 protsendini. 

SEB kliendikonto taga käis aga eelmise aasta suvel ja sügisel äge Arco Vara aktsiate keerutamine, mille käigus Tooli osalus kord suurenes ja siis jälle vähenes.