„Iga advokaadi roll ongi kaitsta oma klienti,“ lausus Anvelt Delfile ja tunnistas, et saab Bajuki kaitsja taktikast aru. „Ma saan aru sellest taktikast, et kui ta jääb lõpuni eitama oma süüd tahtlikus tapmises, siis tal on lootust saada kergem karistus,“ rääkis Anvelt Kuku raadiole antud intervjuus.

Anvelt selgitas, et süüdistatav võib öelda, et ta oli küll osaline peksmises, kuid tema soov oli lihtsalt peksta, mitte tappa. Tahtliku tapmise eest võib kohus määrata karistuseks ka eluaegse vangistuse, kuid muul juhul võib see olenevalt asjaoludest olla ka vaid kaheksa kuni kümme aastat.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Bajukki (28) mõrvas, mõrvakatses, vägistamises ja joobes juhtimises. Bajuk eitas täna kohtus oma süüd julma ja piinaval viisil toime pandud mõrva katses ja ei tunnistanud end süüdi vägistamises.

Anvelti sõnul on tavapärane praktika, et kaitsetaktika võib protsessi ajal ka mitu korda muutuda. „See pole ka uudis, et süüdistatav muudab oma ütlusi protsessi käigus,“ kõneles Anvelt.

„Kuid see taktika võib kohtul esile kutsuda vastandliku reaktsiooni.“ Inimene küll eitab oma süüd tapmises ja tunnistab osalemist peksimises, kuid ei kahetse tehtut, arutles Anvelt.

Advokaati ei saa tema töö eest hukka mõista

Vjatšeslav Bajuki kohtuasja kaitsja Aleksandr Kustov oli ka Juri Ustimenko kaitsja.

„Advokaati ei saa hukka mõista tema töö eest,“ leidis Anvelt. „Tema on valinud sellise nišši. Keegi kaitseb kelme, keegi kaitseb mõrtsukaid.“

Anvelt meenutas, et ka Märt Ringmaa läks süüdi plahvatuse korraldamise katses, mitte seitsmes plahvatuses, milles teda süüdistati.

„Suur kuritegevuse langus on teinud meie uurijad ja prokurörid natuke laisaks,“ ütles Anvelt.