Piirivalveameti Kirde piirivalvepiirkonna teabejaoskonna poolt läbi viidud kriminaalasja kohtueelne uurimine tuvastas, et Sabir andis Kirde piirivalvepiirkonnas töötanud piirivalvuritele altkäemaksu selle eest, et piirivalvurid võimaldaksid riiki siseneda välismaalastel, kellel puudus selleks seaduslik alus (viisa või elamisluba), samuti võimaldaksid välismaalastele piiriületuse teisele isikule kuuluva dokumendi alusel, samuti sisestaksid dokumentidesse fiktiivseid piiriületustempli jäljendeid, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Templite sisestamise eest ja riiki sisenemise-väljumise lubamise eest ilma seda fikseerimata said ametnikud Sabirilt altkäemaksu summades 300 kuni 1200 krooni.

„Piivalve tuvastas piirivalveametnike ebaseadusliku tegevuse ning aitas viia kriminaalmenetluse kohtuni, mis näitab seda, et piirivalve peab oluliseks, et Eesti piiril teeniksid ausad ja riigile lojaalsed ametnikud. Schengeni õigusruumi liitumisel tõusis oluliselt eesti piirivalve vastutus piiride julgeoleku tagamisel s.h. piiriülese kuritegevuse ennetamisel ja tõkestamisel. Selle tagamiseks rakendab piirivalve vastavaid kontrollmeetmeid nii piiriületajate kontrollimisel piiril kui ka sisekontrolli teostamisel,“ ütles Kirde piirivalvepiirkonna teabejaoskonna ülem Valeri Kiviselg.

Kiviselg lisas veel, et Schengeni ühtse viisaruumiga liitumine tõi piirivalvele kaasa veelgi suurema vastutuse Euroopa Liidu välispiiri kaitsmisel nii illegaalse migratsiooni katsete kui muu piiriülese kuritegevuse tõkestamisel. Tasu eest selleks mitteettenähtud korras välismaalastele piiriületuse võimaldamine avaldab mõju mitte ainult Eestile vaid kogu Euroopa Liidule. Altkäemaksu andmine ja võtmine on oht riigi julgeolekule ning piirivalve üheks prioriteediks on sellised töötajad tuvastada.

Ka Viru ringkonnaprokurör Rita Hlebnikova ütles, et on äärmiselt oluline, et riigisüsteemis töötaksid ausad isikud. „Altkäemaksu võtmine ametnike poolt on ühiskonnale ohtlik ametialane kuritegu, on väga oluline, et sellised aususe kohustust rikkunud ametnikud tabati “.

Sabir sai süüdistuse altkäemaksu andmises (KarS § 298 lg 2), mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmisel ette kahe kuni kümneaastase vangistuse. Kalle, Silva ja Kristo said süüdistuse altkäemaksu võtmises vähemalt teist korda ja grupis. Sellise teo eest on samuti ettenähtud süüdimõistmisel karistus kaks kuni kümme aastat vangistust.

Kallele esitati lisaks süüdistus ka altkäemaksu vahendamises (KarS § 296 lg 2 p 1 ja 2), mille eest süüdimõistmisel saab karistada kas rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.