Eilsel Harju maakohtu istungil, kus Tallinnas Rävala 8 asuva kinnistu müügiga seoses istuvad kohtupingis endine keskkonnaminister Villu Reiljan, vandeadvokaat Tarmo Sild ja GoBusi juht Aivo Pärn, oli tähelepanu keskpunktis viimane, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Pärn pidi kohtus ütlusi andma, kuid loobus sellest. „Leian, et ma pole midagi ebaseaduslikku teinud ning kasutan õigust ütlusi mitte anda,” sõnas ta selgituseks.

Mees ütles tunnistajapuldis: „Kinnitan, et ei Villu Reiljan ega ka ükski temaga seotud isik ei ole minu käest seoses Rävala 8 müügiga raha küsinud. Kinnitan ka, et ma ei ole ei Villu Reiljanile ega ka ühelegi temaga seotud isikule Rävala 8 müügipakkumisega mitteseotud raha lubanud ega andnud.”

Seigad läksid meelest

Kohtuprotsess jätkus täna Pärna eeluurimisel antud ütlustega, kust selgus, et ärimees ei mäleta paljusid seikasid, kuid tunnistas, et Tarmo Sild oli teinud enne presidendivalimisi ettepaneku maksta Rahvaliidule toetust. Samas märkis Pärn, et ei saanud Sillast aru, et jutt oleks seotud Rävala 8 müügitehinguga.

„Ma ei saa Tarmo Sillast aru. Ta on minult korduvalt ja väga palju raha küsinud,” sõnas kohtualune pärast istungit. Tema sõnul oli küsimus kord presidendivalimistes, ülejäänud kordadel aga küsis Sild raha õigusabikulude katteks.

2007. aasta detsembris kaitsepolitseile esitatud kirjalikus selgituses märkis Pärn, et arutas rahaküsimist mitme äripartneriga ja uuris ka advokaadibüroost Teder, Glikman & Partnerid, kas summat võib seostada Rävala pst 8 ostutehinguga. Büroost anti Pärnale märku, et erakonnale maksmisest keeldumine ei saa kuidagi mõjutada tehingu kulgu. Nii otsustaski Pärn Rahvaliitu mitte toetada.

Pisut hiljem rääkis Aivo Pärn kaitsepolitseile, et ei pruukinud alati ka ise kogu Tarmo Silla räägitud juttu mõista.

Kui Tarmo Sild tuli 2006. aasta suvel välja mõttega, et Rävala 8 eest kõrgemad pakkumised teinud ettevõtted võiksid oma pakkumistest taganeda ja hüvitise maksta, et Wipestrex saaks siis kinnistu odavama pakkumise alusel välja osta, hakkas Pärn kartma, et toimub midagi ebaseaduslikku.

Möödunud aasta oktoobris otsustas Tallinna ringkonnakohus, et Wipestrexilt tagatisraha äravõtmine oli ebaseaduslik. Otsuse palus riigiprokurör Triin Bergmann eile ka praegu kestva kohtuvaidluse toimikusse tõendina lisada.

Riigiprokurör Triin Bergmanni esitatud süüdistuse järgi on tuvastatud, et Villu Reiljan nõudis Rävala pst 8 kinnisasja müügi käigus Tarmo Silla vahendusel Aivo Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist. Reiljan, Sild ega Pärn ei ole end süüdi tunnistanud.

Pärna kaitse on üles ehitatud väitele, et soodsat otsust ei tehtud, sest firma pidi kinnistu eest maksma 380 miljonit krooni ja lisaks veel 31,5 miljonit krooni tagatisraha.