"Ma olen pühapäeva õhtust alates kuulnud väga paljude erinevate Otepää inimeste kommentaare, kes olid vahetult pealtnägijaks sellele, kuidas toimus jõuline ja ebaproportsionaalne jõudemonstratsioon politsei poolt isikute kinnipidamiseks," rääkis vandeadvokaat Pilv Delfile.

Pilve sõnul kasutas politsei situatsioonis, kus pubiomanikele Raivo ja Siim Kaldale on esitatud kahtlustus avaliku korra rikkumises, kuid kes ei ole tagaotsitavad, kes ei varja ennast politsei eest ja kellele ei ole tehtud eelnevalt ühtegi ettepanekut politseisse ilmuda ütluste andmiseks või kahtlustuse esitamiseks, lihtsalt toorest jõudu.

Politsei käitus põhjendamatult jõhkralt

"Üks isikutest rebiti püsti söögilauast ja lohistati pubist politseiautosse. Teine löödi autost väljudes maha asfaldile ja rebiti politseiautosse ilma, et isikud oleksid osutanud mingisugust vastupanu," vahendas Pilv tunnistajate antud ütlusi.

Pilve sõnul kasutatakse sellist jõulist kinnipidamist tavaliselt organiseeritud kuritegevuse eriti ohtliku ründe tõkestamiseks ja väga ohtlike kurjategijate kinnipidamisel. "Selleks kõigeks ei ole olnud mitte mingisugust vajadust ja siin võib politsei ükskõik missuguseid põhjendusi või selgitusi esitada. Ma arvan, et politseil ei ole eriti palju näiteid tuua, kus nad igapäevaselt iga kuriteo fakti osas, mida nad uurima hakkavad taolisi jõulisi politseioperatsioone läbi viivad ja Tartu-Otepää maanteel meeleheitlikult kihutades isikuid Tartusse transpordivad," sõnas Pilv.

Uurimise objektiivsus paneb kahtlema

"Mind paneb kaitsjana sügavalt imestama see, et juba esmaspäeva pärastlõunal ilmus Lõuna prefektuuri pressiteade. Sündmustest polnud möödunud veel paari tööpäevagi ja juba üks tööpäev hiljem antakse õiguslik hinnang nende nn erariides politseinike käitumise kohta. Öeldakse, et nende käitumine on olnud igati seadusega kooskõlas olukorras, kus pole veel kõiki tõendeidki kogutud ja uuritud ning tunnistajaid üle kuulatud," sõnas Pilv. "Ma julgen väita, et selline pressiteade ei ole objektiivne ja ei ole avalikku arvamust õigesti kujundav. See paratamatult tekitab küsimusi sellest, kas see uurimine ikka on kohe algusest peale tasakaalustatud ja objektiivne," rääkis vandeadvokaat.

Pilv vahendas Delfile tunnistajate selgitusi toimunu kohta. "Fakt on see, et Otepää Night Clubist asusid peale tööpäeva lõppu isikud väidetavaid tooli vargaid kinni pidama telefonikõne peale, kus kirjeldati, et tumedas ja heledas riides kaks isikut (nii olid riietatud ka erariides politseinikud) liiguvad pubi juurest tooliga vallavalitsuse hoone poole."

Pilv ütles, et tunnistaja väitel viidi tool ära erariides politseinike poolt, kusjuures tegemist oli suletud, kinnise terassiga.

"Fakt on ka see, et kui neli-viis Otepää Night Clubi töötajat jõudsid nende isikute juurde vallavalitsuse hoone nurga juures, siis tool oligi nende isikute käes, keda telefonis kirjeldati. Ja kui nad esitlesid ennast pubi ja klubi omanikena ja ütlesid, et see tool kuulub Oti pubile ja palusid tooli tagasi anda, siis saadeti nad ebatsensuursete väljenditega pikalt. Öeldi, et see on meie tool ja te ei puutu seda tooli ja mitte mingit tooli te tagasi ei saa. Sellest algaski järgnev sündmuste jada, kus neilt see tool klubiomanike poolt ära võeti."
Pilv lisas, et pealtnägijate veendumuse järgi olid politseinikud selgelt joobes.

Pilve sõnul on telefoni kõneeristustest näha, et Siim Kalda on helistanud 12-13 minuti jooksul neli korda politseisse, selleks, et politseid välja kutsuda ja neid kinnipeetud isikuid üle anda, aga politseipatrull oli väljasõidul Elvas ja politsei ootamisele kulus aega.

Kuueks kuuks vahi alla?!?

Ka tekitab Pilves hämmingut tõkendi kohaldamine, mille järgi jäävad kahtlustatavad kuueks kuuks vahi alla. 10 päeva jooksul koostab Pilv tõkendile määruskaebuse ringkonnakohtusse vahi all pidamise vaidlustamiseks.

Pühapäeva varahommikul ründasid riigiprokuratuuri kinnitusel Otepää kesklinnas Oti pubi omanikud ja töötajad politseinikku ja kaitsepolitseinikku.Riigiprokuratuuri pressiesindaja Carol Merzin ütles Delfile, et kahekümnendates eluaastates Lõuna prefektuuri politseinik ja kaitsepolitseinik said toimunud konfliktis kergemaid kehavigastusi.

Tartu maakohus nõustus prokuröriga ning andis oa võtta vahi alla pühapäeva varahommikul Otepääl vaba aega veetnud politseinikke peksnud mehed.Kohtu loal vahistati Otepää Oti pubi omanik Raivo (45) ning tema poeg Siim (23) esialgu kuni kuueks kuuks kahtlustatuna grupiviisilise vägivallatsemisega avaliku korra raskes rikkumises.