Samuti oli advokaat hämmingus prokuröride süüdistuse üle, mis tugines seaduse eelnevatele tõlgendustele, mitte kirjapandud seadustele endale. "Lähtuda saab ikkagi ju ainult kirja pandud seadusest ning seadused saavad kehtida ikka etteulatuvalt, mitte tagasiulatuvalt," kommenteeris Pilv prokuröride süüdistust, et Villu Reiljan küsis Toomas Annuselt tasuta korterit tolleaegse rahvaliitlaste peasekretärile Lea Kiivitile.

Pilve sõnul hakkas vastav seadusemuudatus, mis käsitles altkäemaksu küsimist ametiisikuna kolmandatele isikutele, kehtima 2008. aastal ehk mitu aastat peale Reiljani väidetava teo toimepanemist.

Vandeadvokaat Aivar Pilv viitas ka prokuröride kehvale tööle, tuues välja prokuratuuri väite, et Reiljan jättis vastamata abilinnapea Kaia Jäppineni kirjale, milles paluti seisukohta looduskaitsealade kasutamise kohta. "Kaitse küsis süüdistajatelt korduvalt, et millisest kirjast jutt käib. Kui lõpuks selgus, et millisest kirjast jutt käib, siis teatas süüdistaja, et ekslikult peeti silmas hoopis teise kuupäevaga kirja," rääkis advokaat ning lisas, et selline käitumine näitab süüdistajate arrogantsust kaitse suhtes.

"See siin on mõttekoht andmaks hinnangut sellele, kas antud menetlus on olnud efektiivne, ajasäästlik ja menetluse häid põhimõtteid järgiv," ütles Pilv.

Täna jätkunud maadevahetuse protsessi raames on kohtu all kunagine keskkonnaminister ja rahvaliitlaste eksjuht Villu Reiljan, keskerakondlasest parlamendisaadik ja endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo, firma TSM juht Einar Vettus, Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus, maa-ameti eksjuht Kalev Kangur, Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik ning IRLi Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Süüdistuse kohaselt jäävad endise keskkonnaministri Villu Reiljani õigusvastased teod ajavahemikku 10. aprill 2003 kuni 8. oktoober 2006. Reiljanit süüdistatakse selles, et ta andis Merko ehitusega seotud töötajatele looduskaitse all olevate kinnistute vahetamisega seotud infot, ise mõjutades ametnikke, et need ei teeks takistusi maade tagastamisel ning et peale maade tagastamist ei oleks võimalik riigil neid tagasi nõuda. Samuti hoolitses Reiljan selle eest, et riigi omandisse jääks huvipakkuvad maad, et nendega oleks pärast võimalik tehinguid teha, vahetades vähemväärtuslikke krunte väärtuslikemate vastu.

Endisele keskkonnaministrile ja rahvaliitlaste juhile Villu Reiljanile nõuab prokuratuur altkäemaksu võtmise eest, sealjuures vähemalt teist korda, karistuseks 4 aastat vangistust, millest reaalselt ärakandmisele kuuluks 6 kuud. Endine minister on teatavasti ka juba korra pistise küsimise eest kriminaalkorras karistatud.