Varasemalt on Eesti kohtud samuti justiitsministeeriumi käskkirja kahel korral ttühistanud. Viimati tehti seda mullu novembris.

Keskkriminaalpolitsei pidas mullu jaanuaris kinni Venemaal rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud ning üle 400 miljoni rubla ehk üle 10 miljoni euro omastamises süüdistatud AK BARS panga Omski filiaali endise juhi Aleksandr Dmitrievi.

Venemaa võimud kuulutasid AK BARS panga Omski filiaali endise juhi ja Omski linnanõukogu endise liikme Aleksandr Dmitrievi rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, süüdistatuna suuremahulistes mahhinatsioonides panga rahadega.

Juurdluse andmeil otsis aastail 2007-2009 AK BARS panga Omski osakonda juhtinud Dmitriev oma volitusi kasutades välja kodanikke, kellele vormistas varanduslikku seisu kinnitavate võltsitud dokumentide alusel üle 100 hüpoteeklaenu kogusummas enam kui 350 miljonit rubla ehk umbes 8,6 miljonit eurot. See raha oli kavas investeerida elamuehituseks Omskis. Lepingute vormistamise eest maksis Dmitriev variisikutele 1000-10 000 rublani ehk umbes 25-250 eurot.

Lisaks vormistas Dmitriev oma abide kaudu Omski volikogus, kes nimeliselt juhtisid tema kontrolli all olevaid ettevõtteid, umbes 80 miljoni rubla ehk kahe miljoni euro ulatuses laene.

Laenusummad kanti Dmitrievi näpunäitel üle seotud ettevõtetele, samuti kasutati neid isiklikult otstarbel. «Sealhulgas hinnalise vara – autode, kaatrite ja lennukite soetamiseks,» teatas Venemaa prokuratuur.

2010. aasta keskpaigast andis Dmitriev juurdlusele ütlusi tunnistajana. 2010. aasta detsembrist ta enam uurijate juurde ei ilmunud, hiljem aga hakkas end uurimisorganite eest varjama ja õiguskaitseorganid kuulutasid ta üleriigiliselt tagaotsitavaks.

Advokaadibüroo VARUL vandeadvokaadi ja Aleksandr Dmitrievi kaitsja Dmitri Teplõhhi sõnul ollakse tänase kohtuotsusega väga rahul ja nüüd loodetakse, et uus justiitsminister pöörab enam tähelepanu küsimusele, et väljaandmistaotluse eesmärk ei olnud Dmitrievit kriminaalvastusele võtta, vaid poliitiliselt taga kiusata.