Kinnise motoklubi MC Free Hawks president Konstantin Rudkovski (42) äratas Põhja politseiprefektuuri narkotalituse töötajate tähelepanu jaanuari alguses, kui tema uhke Tabasalu maja häärberi juures nähti tiirutamas inimesi, kellele mees andis väikseid pakikesi, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Tähelepanu äratas ka see, et mehe nimele oli registreeritud neli tulirelva, tema kuusissetulek oli 7500 krooni, aga ta elas uhkes majas ning perel oli kaks autot ja mootorratas Harley Davidson,” märkis Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kaido Kõplas.

Tänavu 17. jaanuaril vahistasidki narkopolitseinikud koostöös teiste kriminaalosakonna talitustega Rudkovski tema Tabasalu majas. Kuna eelnevalt oli teada, et mehel on tulirelvi ning kinnipidamine toimus õhtul, ründas keskkriminaalpolitsei eriüksus K-komando Rudkovskit tema maja elutoa akna kaudu.

Läbiotsimisel leiti lisaks neljale registreeritud tulirelvale esikukapi riiulilt ka granaadid, mille kohta on eraldatud materjal teise kriminaalasja jaoks. Relvade ja granaatide peitmisega polnud mees vaatamata sellele, et peres oli ka nelja-aastane poiss, just suuremat vaeva näinud.

Panga hoiulaekani viis narkopolitseinikud just läbiotsimine. Nimelt avastati maja läbiotsimise käigus lisaks relvadele ja kuuele grammile kokaiinile ka üle 200 000 krooni sularaha ning palju kuldehteid kogukaaluga üle poole kilo. Lisaks tuli välja hulk pangadokumente ja arveid, mis näitasid, et naise, Olga Rudkovskaja (30) nimel on SEB pangas hoiulaegas. Et ehted ja sularaha olid kodus, kontrollisid narkopolitseinikud ka hoiulaegast, kust leitigi 1022,84 g kokaiinhüdrokloriidi. See tegi Rudkovskaja automaatselt narkoäri kaasosaliseks.

SEB pangale tuli hoiulaekast leitu suureks üllatuseks, kuid pangad ei saagi kontrollida, mida klient seal hoiab.

Kõplase sõnul võttis Rudkovski kokaiini “sisse” suurtes kogustes ning müüs seda edasi väikestes kogustes — korraga gramm kuni kaks ühele inimesele. “Kui paljudele kinnise moto-klubi — kuhu saab sisse vaid soovitustega — liikmetele Rudkovski kokaiini müüs, ei olegi lõplikult teada. Rudkovski ise oli korralik pereinimene, tal oli ametlik töökoht ning kohtulikult oli ta varem karistamata,” viitas Kõplas.

Kui Rudkovski teenis ametlikult 7500 krooni kuus, siis tema naise, kuriteo kaasosalise Rudkovskaja teenistus 2007. aastal oli null krooni. Tabasalus suures majas elanud abielupaaril oli sealsamas sõiduauto Audi A4, maastur Mitsubishi Pajero ning mootorratas Harley Davidson. Kaks viimati nimetatut, nagu ka kuld, sularaha ja relvad konfiskeeriti. Konfiskeeritud vara väärtus oli kokku umbes 860 000 krooni.

Hoiulaekast leitud ja hävitamisele mineva kokaiini turuväärtus tänaval on umbes 1,2 miljonit krooni. Oletatavalt oli Konstantin Rudkovski ka ise pühapäevatarvitaja, tema abikaasa Olga Rudkovskaja tõenäoliselt kokaiini ei pruukinud.

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Taavi Pern viitas, et nii suures ulatuses vara pole Põhja ringkonnas seoses narkokuriteoga varem konfiskeeritud. “Audi konfiskeerimist ei taotlenud prokuratuur põhjusel, et tegemist oli sõidukiga, mis kuulus naisele. Kriminaaltulu sai süüdistuse kohaselt aga just Konstantin Rudkovski, kellele kuulunud vara suhtes kohaldati konfiskeerimist,” sõnas Pern.


Kohtuotsus: kaheksa aastat vangistust

Et tegu oli rahvusvaheliseks peetava motoklubi presidendiga, tegi Põhja narkogrupp koostööd nii Eesti kui ka Läti keskkriminaapolitseiga.

Esmaspäeval tunnistas Harju maakohus Konstantin Rudkovski kokkuleppemenetluse korras süüdi suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises ja mõistis talle karistuseks kaheksa aastat reaalset vangistust. Seitse kuud eeluurimisvanglas istunud Olga Rudkovskajale mõisteti kuus aastat vangistust tingimisi viieaastase katseajaga ja ta pääses tagasi poja juurde. Prokurör Taavi Perni sõnul oli naise roll oluliselt väiksem: “Edasimüügiga tegeles konkreetselt ikkagi Konstantin Rudkovski ning tema oli ka initsiaator.”

See pole esimene kord, mil abikaasad või elukaaslased koos narkoäri ajavad. “Mehed toovad tihti ka naised oma ärisse sisse ja üritavad nende või nende lähedaste juures narkootikume peita,” tõdes narkokuritegude talituse juht Kaido Kõplas.

2004. aastal tabati mees, kellel oli suurim siiani avastatud fentanüülikogus — 760 grammi (1 grammist saab 35–40 doosi). Narkootilist ainet peideti naise ema tööruumides. Kohus määras mehele üheksa aastat reaalset vangistust, naine sai tingimisi karistuse.