Harju maakohtus algas kohtupidamine Eesti allilmaliidriks peetava Assar Pauluse ja väidetavalt tema juhitud kuritegelikku ühendusse kuulunud mitmekümne inimese üle tänavu 10. juunil. Riigiprokuratuuri süüdistusega astusid kohtu ette kokku 26 inimest ja kaks ettevõtet.

Juba esimesel istungil katkestati asja arutamine lõuna ajal, sest ühe kohtualuse, Andres Vaigu tervise tõttu ei saanud kohus asja arutamisega edasi minna. Nimelt on Vaik juba aastakümneid olnud ratastoolis ning vajas iga paari tunni istumise järel paar tundi lamamiseks. Kuna tol päeval seda talle pakkuda ei suudetud, katkestatigi kohtuprotsess.

Istung järgnes järgmisel päeval ja siis läks asi eriti tragikoomiliseks - Vaigu tervise tõttu toodi kohtusaali haiglavoodi. Kuna Vaik ja prokurör hakkasid selle käigu üle vaidlema, siis tegi kohtunik ettepaneku istung taas laiali saata ning jörgmisel päeval jätkata eksperdi kuulamisega, kes oskab anda hinnangu ka Vaigu tervislikule seisundile.

Erinevate tervislike ja muudest tulenevate põhjustega on seega suutnud Pauluse kambajõmmid venitada kohtu tööd seniajani selliselt, et sisulist arutelu polegi õieti toimunud. Küll on ähvardatud näljastreigiga, küll püütud tagandada kohtunikke ja küll süüdistatud prokuröre.

Detsembri alguses, kui kuulati üle väidetavalt orjastamises kannatanut, selgus, et mehe tervis pole kiita. Nii taotleski riigiprokuratuur talle täiendava ekspertiisi määramist, et selgitada, kuivõrd on ta suuteline protsessil osalema. Kohus oli sellega nõus ja järgmine istung on määratud 13. jaanuarile, kui on oodata ekspertiisi tulemusi. Kuna käsitletakse kannatanu terviseandmeid, on istung kinnine.

Kes on kohtu all?

Süüdistuse kohaselt juhtis Assar Paulus (52) alates 2006. aasta algusest püsiva ülesannete jaotusega kuritegelikku ühendust, mille tegevus oli suunatud varalise kasu saamise eesmärgil nii narkokuritegude ja väljapressimiste kui ka majandusalaste ning isikuvastaste kuritegude toimepanemisele.

Süüdistuse kohaselt andis Paulus vastavalt väljakujunenud käsuliinile kuritegeliku ühenduse liikmetele erinevaid korraldusi, ülesandeid ja käitumisjuhiseid kuritegude organiseerimise, toimepanemise ja selle tulemusena saadud varalise kasu jaotamise kohta.

Kuritegelikus ühenduses kehtis mitmetasandiline juhtimine ja kuritegeliku ühenduse allstruktuurid jagunesid vastavalt territoriaalsele jaotusele ning süüdistuse kohaselt kasutas Paulus oma tegevuse näiliselt legaalsena hoidmiseks ka ettevõtteid.

Riigiprokuratuur süüdistab lisaks Paulusele kuritegeliku ühenduse juhtimises Andres Vaiku (53) ja Peep Haavikut (51), keda ähvardab süüdimõistmisel viie- kuni 15-aastane vanglakaristus.

Lisaks eelmistele astuvad erinevate süüdistustega kohtu ette Taago Vool (26), Jaanus Kivimaa (39), German Starodubtsev (44), Ats Pärnaste (39), Rünno Kristjuhan (49), Virgo Raudsepp (42), Sivart Saarmann (40), Erik Meier (44), Gennadi Svetšnikov (42), Rainar Soo (48), Alo Paluoja (38), Aire Urbanovitš (33), Aivo Hobolainen (49), Kaimo Kaasik (42), Hanno Kivisild (41), Mati Kullamäe (56), Erki Roos (42), Roman Krutõh (42), Peeter Kurg (50), Renita Kurg (38), Katrin Varusk-Kala (41), Ahti Paltser (34) ja Ragnar Toom (39) ning OÜ Capital Inkasso ja OÜ Barbarossa Invest.

Assar Paulus - allilma liider?

Kõige paremini iseloomustab Assar Paulust Eesti Ekspressi 2005 aastal avaldatud portreelugu.

"Kui kõiki allikaid võrdselt uskuda ja kõik öeldu kirja panna, joonistub Assar Paulusest (43) portree, mis on vägagi sarnane kurikuulsa kirjandusliku tegelasega krimiklassikateosest "Dr Jekyll ja Mr Hyde". Ehk siis hirmuäratav ja hea ühes isikus", kirjutab leht.

"Alates 16. novembrist, kui tapeti eelmine väidetav allilmaliider Kalev Kurg, on meedias korduvalt küsitud, kes on uus eestikeelse allilma esinumber. Eri allikad, sealhulgas endised politseinikud, on uueks "pealikuks" nimetanud vaid üht meest. Tõsi, esialgu esitleti teda pelglikult vaid eesnime pidi - lihtsalt Assar või siis Assar P.

Läinud nädalal mainiti teda esimest korda ka täisnimega - Assar Paulus - ning näidati mehe pilti. Tema ongi uus pealik!"