Tänased olulisemad arengud:

- Terviseameti laborid tuvastasid reedel 68 ja laupäeval veel 6 koroonaviirusesse nakatunut, mis tähendab, et kokku on haigus Eestis seni tuvastatud 115 inimesel, nendest Harjumaal 54, Saaremaal 31, Pärnumaal 12, Võrumaal 9, Tartumaal 6 ja Virumaal 3 inimesel. Päevaga lisandunud positiivsete proovide arvu (6) puhul on oluline märkida, et selleks hetkeks oli jõutud saada tulemused vaid 10 uue proovi kohta.

- Terviseameti teatel on tänaseks esimene koroonaviirusesse haigestunud patsient ka tervenenud. Terviseameti ekspert Ester Öpik manitses tänasel pressibriifingul (nagu ka aina enam teadlasi üle maailma meedia ja sotsiaalmeedia vahendusel), et ka inimesed, kellel puuduvad haigussümptomid, hoiduksid rahvarohketest kohtadest.

- Välisminister Urmas Reinsalu kutsus pärastlõunal toimunud pressikonverentsil kõiki Eesti inimesi üles mitte reisima välismaale, mitte kutsuma välisriikide kodanikke Eestisse ning juba välismaal olevaid inimesi naasma viivitamatult Eestisse. Välisministeeriumi teatel rakendavad paljud riigid erimeetmeid, millega peavad Eesti inimesed reisimisel kindlasti arvestama. Erimeetmeid kehtestavate riikide arv suureneb pidevalt. Oht sattuda reisides karantiini või olukorda, kus transport Eestisse ei ole enam võimalik, võib tekkida ootamatult.
Vaata lähemalt!

- Valitsus teatas laupäeva õhtul, et Hiiumaa, Saaremaa, Muhumaa, Vormsi, Kihnu ja Ruhnu saartele on lubatud reisida üksnes saartel alalist elukohta omavatel inimestel. Teised inimesed piirkonda minna ei tohi. Seal praegu viibijad saavad koju pöörduda. Piirang ei kohandu kaubaveole ja elutähtsate teenuste osutamisele.

- Ühtlasi andis valitsus korralduse sulgeda spordisaalid, spordiklubid, jõusaalid, saunad, spad, ujulad, basseinid, veekeskused, päevakeskused ja laste mängutoad üle Eesti, sh hotellides ja majutusasutustes. Vaata vajalikku infot kõikidest eriolukorraga seotud piirangutest!

- Pea viietunnise erakorralise istungi järel teatas valitsus öösel kell 1.49, et koroonaviiruse leviku tõkestamiseks piiratakse ajutiselt Schengeni sise- ja välispiiri ületamist ning taastatakse piirikontroll alates 17. märtsist. Eestisse pääsevad edaspidi vaid Eesti kodanikud ja Eesti elamisluba või elamisõigust omavad Eesti elanikud, sh nn halli passi omanikud. Samuti need välisriigi kodanikud ning need välismaalased, kelle pereliige elab Eestis. Samuti on erandiks rahvusvaheline kaubavedu ja elutähtsat teenust osutavad inimesed. Riigist väljumise keeldu ei kehtestatud.

- Läti otsustas sulgeda Läti-Eesti piiri reisijateveole. Keeld hõlmab kogu rahvusvahelist lennu-, rongi- ja laevaliiklust ning EL-i välispiiridel ka maanteeliiklust. Erasõite saab Eestist Lätti endiselt teha, teatas Läti Delfi.

Vaata Andres Puttingu fotosid eriolukorra-päevast pealinnas:

Vaata videot Terviseameti hommikusest pressibriifingust:

Jälgi otseblogi: