Ometi tekitab see segadust juba riigis viibivate Euroopa kodanike seas. Praegu New Yorgis viibiv Eesti Ekspressi ajakirjanik Greete Lehepuu rääkis: „Eks me arvestasime selle riskiga küll, et USA või täpsemalt New York võib näiteks viiruse tõttu mingi ala või linna karantiini panna ning et seetõttu muutub logistika keeruliseks. Otsus Euroopa lennud keelata tuli ikkagi ootamatult. Ja see ei peaks meid ju puudutama - me oleme juba siin. Aga loogiliselt võttes: mis lennukiga me siit minema saame, kui ükski siia ei tule?”

Lehepuu tagasilend pidi toimuma vahemaandumisega Helsingis. Igaks juhuks kasutas ta Finnairi võimalust muuta pileteid ja maanduda Helsingi asemel Londonis, mis ei kuulu Schengeni alasse, ning jättis reisi plaanitust lühemaks. „Plaanisime siin olla järgmise reedeni, aga kuna keegi ei oska ennustada, kui kaua Londoniga ühendust lubatakse, sest Suurbritannias on ka ikka hulganisti haigeid ja nakatunuid, siis otsustasime varem koju tulla,” selgitas ta, miks jääb reis nüüd ligi nädala jagu lühemaks. Lennufirma on tema sõnul olnud väga vastutulelik ja lasknud kolm korda lisatasuta pileteid muuta.

Teisipäeval Ameerika Ühendriikidesse lennanud Lehepuu ütles, et on viimastel nädalatel reisikaaslastega pidevalt uudiseid jaganud ja asjakohastelt kodulehtedelt infot kogunud. Samuti said läbi analüüsitud erinevad riskistsenaariumid: „Kui ühel hetkel öeldakse, et kogu New York on lukus, siis kas kindlustus katab meie lisaööbimised?” tõi ta näite. Samuti said kindlustusfirmaga läbi arutatud kõik meditsiiniküsimused: näiteks, kas kindlustus maksaks koroonaviiruse testimise eest või kas haigestumisel kataks kindlustus haiglapäevad. Lehepuu reisikaaslane pidi kindlustuse leidmisega vaeva nägema, sest kõik firmad seda tema sõnul enam ei paku.

Ajakirjanik märkis, et ta hoidis pidevalt silma peal ka USA poliitilistel reaktsioonidel koroonaviiruse kohta. „Trumpi varasemaid avaldusi vaadates oli kiirendus nullist sajani. Suurbritannia väljajätmine [reisipiirangust] oli küll täiesti arusaamatu, sest seal on ju ka praeguseks üle 400 nakatunu – seda arvestades on kummaline piirata näiteks Eesti või Soome reisijaid. See on nagu poliitiline ninanips Euroopa Liidule,” arutles Lehepuu. „Nende reaktsioonide vaatamine panigi mind pileteid vahetama. Kui varem Trumpi retoorikat vaadates julgesin ma siia tulla, siis eskaleerumist vaadates ei julge ma siia jääda.”

Lehepuu ütles, et New Yorgis ei kanta palju näomaske, kuid tänavastendidel on soovitused jääda haigena koju, pesta käsi ja aevastada taskurätti.