Delfi pakub välja rea tegevusi, millega aega sisustada ilma nakatumisohuta.

1. Kevadist suurpuhastust, alga!

Kõlab küll peaaegu sama õudselt kui viiruse põdemine, aga soovitame siiski: on parim aeg alustada suurpuhastusega! Millal viimati koristati esikukapi kõige kõrgemaid riiuleid, ah? Kas perepea riidekapis on endiselt lipse, mida viimati sobis kanda 25 aastat tagasi? Kas kellelgi on ülevaade, miks on arhiivisahtlis alles ka 15 aastat tagasi ostetud mikseri garantiitšekk? Ja raudselt ei tea keegi, mis peitub köögisahtlite kõige tagumises otsas!

Keskmisele perele peaks kogu majapidamise suurpuhastus andma tegevust vähemalt ühe nädala õhtuteks. Kui mängida ausat mängu ja kõik riiulid-kapid ka tolmust puhtaks pühkida ning karbid sildistada, võib kuluda õhtuid lausa kahe nädala jagu. Kui perel on aed või maakodu ja suurpuhastuse pilguga vaadata ka kuuri, jagub tegemist muidugi mitu korda rohkem.

2. Sõtku, rulli ja küpseta!

Lõpuks ometi on aega, et teha kõiki neid retsepte, mille valmistamiseks kulub tunde ja tunde. Itaalia kuulsa veisekoodihautise osso bucco valmistamisele läheb vähemalt kolm tundi, aga kui veisekooti ei õnnestu hankida, siis ka nii mõnegi lihtsama roa valmistamine on aeganõudev. Näiteks hea mulgipudru keetmine võtab mitu tundi. Kui on hoopis magusaisu, siis ka lehttaigna kodus ise valmistamine annab tegemist tükiks ajaks. Kui veel sellele lisada kreemivalmistamine, et valmiks üks tõeline Napoleoni tort, on terve õhtu sisustanud. Retseptivaramud internetis on lõputud!

Pealegi, südamega ette võetud mahuka kokkamise järel on ka terve köök kaetud jahu ja kleepuvate näpujälgedega, nii et kui kokandusele lisada koristamine, jagub tegemist poole ööni.

Pidulaud 30-ndate stiilis, Vabaõhumuuseumis Kutsari-Härjapea talus.

3. Kristall, linased salvrätid ja purgisupp

Miks mitte katta laud korralikult linaga ja serveerida pidulikelt nõudelt õhtusöök, olgu see siis osso bucco napoleonitordiga või poest kiirelt haaratud purgisupp? Pidulik õhkkond innustab kauem lauas istuma ja lihtsast söögikorrast saab õhtut täitev mõnus äraolemine. Juhul, kui õhtusöögi käigus õnnestub tülli minna, võib elav diskussioon venida isegi öötundideni.

4. Halloo-halloo! Kuidas sul läheb?

Kui kokata ei viitsi ja perega suhtlemisest on saanud küllalt, tasub mõelda neile, kellega pole ammu rääkinud. Vanatädi Helmiga pole kunagi nii kaua aega jutustada, kui proua tahab? Oled ikka mõelnud, et peaks helistama kunagisele parimale sõbrale, eakale onule Kanadas, ammusele heale kolleegile? No nüüd on aega, ja telefonitsi ei nakka ka. Istu majapidamise mugavaimasse tugitooli ja hakka numbreid valima. Väga võimalik, et ka teistel kodusistujatel on igav ja nad on suurima heameelega valmis lobisema.

5. Uni on terviseks

Ah, lõpuks ometi on vabadus teha seda, milleks muidu pole aega ja südametunnistus justkui ka ei luba, sest nii palju olulist jääks ju tegemata. Nüüd aga pole trenni, kinnokutsed on ka tühistatud ja ilma vähimagi süütundeta võib kell 21 öömütsi pähe tõmmata ja voodisse ronida.

6. Loe, vaata ja kuula!

Neile, kes veel kirjasõna tunnevad, pole muidugi vaja soovitadagi: ometi on aega, et käsile võtta lugemist ootavate raamatute hunnik.

Neil, kes lugemisest võõrdunud, on samuti tegemist: nüüd on aega, et läbi lapata neid instagramikontosid, milleni muidu pole jõudnud. Kellele on südamelähedane sarjane vaatamine, saab end Netlfixiga mõnusasti sisse seada. Esialgu tasub võtta käsile lühemad sarjad, kui eriolukorda peaks pikendatama, siis jõuame "Vaprate ja ilusateni".

Kellel viiruseuudiste lugemisest veel küll pole, võib vaadata tuumakatastroofist rääkivat õõvaseriaali "Tšernobõl", nõrgema närvikavaga kodanikud kosutagu end mõnusate komöödiatega.

7. Klubiline tegevus internetis ehk XXI sajandi Dekameron

Legendaarne Dekameron annab vihje! Toona kogunesid kümme noort katku eest hoidumiseks ühte villasse ja sisustasid seal aega lugude jutustamisega. Miks ka mitte nüüd? Viiruse tõttu võib-olla ei maksa ühte majja koguneda, aga erinevate veebimeediumite abiga saab aega sisustada lõputult. Miks mitte videokõnede abil lugusid jutustada, aga võimalused on palju avaramad.

Võib luua sõpradega sotsiaalmeediagrupi, kus korraldada mälumäng. Või võtta ette mõne eriti jabura filmi ühisvaatamine nii, et ise teksti peale lugeda?

Tsirkus on ajast-aega vastu pidanud lauamäng.

8. Laua-ja kaardimängud

Tõsi, on oht, et pärast mõne pereliikme pokkeris puhtaksmängimist peresidemete soojus kannatab mõneks ajaks. Õnneks solvunu kaugele ei pääse: on karantiin, küll ta varsti leebub ja oma toast jälle välja tuleb. Ja teeb siis kõigile ümbermaailmareisis pähe.

9. Hei, haara kruvikeeraja!

Ja nüüd valus küsimus. Kas pole nii, et viis aastat tagasi lõppenud remondist hoolimata on viimane põrandaliist küll ostetud, ent endiselt paika panemata? Ja magamistoa riidekapil on üks nupp küljest ära? Ja lapse kirjutuslaua sahtel liigub miskipärast halvasti? Viirusekarantiin võib olla ainus võimalus end sundida lõpuks neid tüütuid töid käsile võtma. Pärast on hea meel.

10. Mine metsa!

Kui peres on auto, on lihtne: sõitke metsa või mere äärde. Või otsige välja ning käige läbi kõik lähikonna ohvrikivid. Või korraldage seiklus: laske GPS-il paika panna kõige otsem marsruut punktist A punkt B ja sõitke see siis ausalt kõiki viletsaid külateid kasutades läbi. Võimalusi on lõputult!

Kui kodust võileivad kaasa võtta, ei pea ka kohvikutest-külapoodidest läbi astuma.

Kui isiklikku transporti pole, siis ilmselt õnnestub ikkagi nii jalutama minna, et kellelegi ülearu lähedale ei satu.

11. Pane paika tuleviku reisiplaanid

Kui tundub, et poolelijäänud remonditööde lõpetamine on ikkagi liiga õudne, võib minna kergema vastupanu teed. Praegu on reisimine halb mõte, aga maailm ju ei lõpe ja kui suur kriis läbi, vajab turisimisektor toetamist. Planeeri siis oma tulevasi reise juba täna! Vaata, kus Ecuadoris on kõige ägedamad mägikülad. Kas Põhja-Rootsis on suvel peale vasekaevanduse veel midagi vaadata? Mis on kõige optimaalsem autoreisimarsruut Horvaatiast Mongooliasse?

Trip-37

12. Nokitse ja õpi!

Eestlased on alati olnud osavad isetegijad, oleks vaid aega, et nokitseda. Nüüd on! Kui unistuseks on kodune metallitöö, ei pruugi see täituda, sest kortermajja treipingi hankimine pole parim plaan. Aga miks mitte (olgu siis koos lastega või mitte) ära õppida kõik meremehesõlmed? Youtube’ist saab õppida kõike alates köiepunumisest kuni origamini.

Või siis meelde tuletada ammusi oskusi? Kuidas see madalpiste siis nüüd käiski? Ja mine tea, ehk ilmub kusagilt mälusügavustest välja oskus, kuidas heegeldada äärepits köögirätikutele või teha seinale jälle ultrapopiks saanud makramee.

Kui elada oma majas, on võimalused muidugi üüratult suuremad. Saab teha linnupesakaste, peenrakaste või kõike muud, milleni vaid fantaasia ja oskused küünivad. Võimalusel siiski tasub endale kirvega kätte mitte lüüa, sest tohtritel on koroonagagi piisavalt tegemist, ei ole neid vaja oma lollustega koormata.

Mis oleks parim kirjandus, mida lugeda? Mis filme võiks vaadata? Või milliseid tegevusi karantiiniajaks veel soovitada? Jagage mõtteid kommentaarides!