Konverents nimega COP25 pidi algselt toimuma Tšiilis, aga sealne valitsus tühistas ürituse rahvarahutuste tõttu. Hispaania võttis selle peale korraldamise oma õlule. Kahe nädala jooksul on oodata üle 29 000 osaleja, vahendab BBC News.

Guterres ütles enne konverentsi, et kliimakriis on peagi käes ja poliitilised liidrid peavad reageerima.

„Eesseisval 12 otsustaval kuul on oluline, et me tagaksime amitsioonikamad riiklikud kohustused, eriti peamiste emiteerijate poolt, et alustada viivitamatult kasvuhoonegaaside emiteerimise vähendamist tempos, mis vastab süsinikuneutraalsuseni jõudmisele 2050. aastaks,” ütles Guterres. „Me lihtsalt peame lõpetama kaevamise ja puurimise ning kasutama ära suuri võimalusi, mida pakuvad taastuvenergia ja loodusel põhinevad lahendused.”

Pea kõik maailma riigid on nüüd allkirjastanud ja ratifitseerinud Pariisi kliimakokkuleppe ja selle tingimuste järgi peavad nad andma enne 2020. aasta lõppu uued kliimalubadused.

Madridi kohtumine märgib algust 12 kuule palavikulistele läbirääkimistele, mis kulmineeruvad konverentsiga COP26 järgmise aasta novembris Glasgow’s.

Madridi kohtumisele oodatakse umbes 50 riigijuhti, kelle hulgas ei ole aga USA presidenti Donald Trumpi.

Konverentsil osaleb siiski USA kongressi delegatsioon esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi juhtimisel.

Heategevusorganisatsiooni Save the Children raportis öeldakse samal ajal, et „kliimašokid” ähvardavad Ida- ja Lõuna-Aafrikas kümneid miljoneid inimesi.

Üleujutused, maalihked, põud ja tsüklonid on seadnud 33 miljonit inimest näljaohtu. Üle poole neist arvatakse olevat lapsed.

„Kliimakriis toimub siin ja see tapab inimesi, sundides neid kodudest lahkuma, ja hävitab laste võimaluse tulevikule,” ütles Save the Childreni esindaja Ian Vale.

Guterres kavatseb kohtumisel öelda, et maailm on nüüd silmitsi täiemõõdulise kliimaalase hädaolukorraga. Ta kutsub riike üles vähendama märkimisväärselt eesmärgiks võetud süsiniku emiteerimise plaane. Subsiidiumid fossiilkütuste kaevandamisele peavad lõppema ja pärast 2020. aastat ei tohi enam ehitada kivisöel töötavaid elektrijaamu.