Vastuseks on kohanemisvõime. Parimate ellujäämine ei tähenda, et see õnnestuks kõige tugevamatel ja kiirematel, vaid neil, kes keskkonnaga kohaneda suudavad. Seda tõestavad nii bakterid, taimed kui ka loomad. Ja mitte ainult, ka ettevõtted, organisatsioonid, valitsused ja impeeriumid.

Just kohanemisvõimest oleneb, kes sureb välja ja kes annab elu edasi. Näiteks suudavad bakterid kohaneda kõige võimsamate antibiootikumidega, mille inimesed leiutanud on.

Netflix oli algselt ettevõte, mis inimestele posti teel DVD-sid laenutas, kuid kohandus online formaadiga. Ilmselt ei vaja nende tänane edulugu tutvustamist. Vahest mäletavad mõned veel aga Blockbustersit, kes ei suutnud kohaneda ja ajaga kaasas käia, seda hoolimata oma tollasest liidrpositsioonist turul.

Üks pikemaid uuringuid, mis on inimarengule keskendunud, vältas 70 aastat. Uuriti kõike, näiteks välimust, IQ-d, jõukust. Kõige olulisem õppetund? Oskus teha sidrunist sidrunijooki ehk limonaadi. Dr Kang soovitab vaadata oma elule tagasi ja mõelda, kuidas me oleme kohanenud uue töökoha, suhte või ka näiteks vananemisega.

Delfiinidel on see, mida paljud inimesed ihaldavad: intelligentsus ja kõrge IQ. Neil on elav seltsielu, milleks nad ei vaja alkoholi. Nad on kaastundlikud, kuid ei tee joogat. Kuidas teevad seda loomad, kes elavad nii võistluslikus keskkonnas, kus nad peavad toitu jahtima ja ennast haide eest peitma? Nad ei tee kompromisse elementaarsete vajaduste osas. Näiteks magades vahetavad delfiinid erinevaid aju pooli, et nad ei upuks ja hoiavad ühe silma lahti, et nad hai saagiks ei langeks. Erinevalt delfiinidest ei tegele inimesed piisavalt enda elementaarsete vajaduste eest hoolitsemisega. Kuid peale magamise on teisigi baasvajadusi.

Vabalt mängimine

Delfiinid armastavad mängida. Muretu mäng on selline, kus ei ole reegleid ja saab kasutada piiritut kujutlusvõimet, mitte nagu tänapäeval, kus mängud ei ole enam kuigi vabad, vaid täis reegleid ja piiranguid. Vabalt mängimine laseb meil tunda ennast mugavalt isegi siis, kui me ei tea, milline on lõpptulemus. Selline muretus lubab meil võtta elus riske. Reeglitest ja piirangutest koosneva mängu puhul võime aga tunda ärevust, sest me teame, milline peaks olema lõpptulemus.

Kaaslased

Delfiinid on tugevasti seotud oma pere- ja kogukonnaga. Inimesed on unustanud, et sotsiaalsed sidemed on elu alus. Üksindus on sama suur surma riskifaktor kui suitsetamine. Üksikute vähipatsientide haigus areneb kiiremini kui nende, kellel on toetavad lähedased. Eraldatus on üks julmemaid piinamismeetodeid. Tähenduslikud suhted (mitte pealiskaudne läbikäimine) panevad meid hästi tundma. Raskes olukorras on sageli teised inimesed need, kelle pärast me oleme valmis muutuma või muutusi aktsepteerima. Teisisõnu kohanema.

Jõudeaeg

Delfiinid oskavad aega maha võtta. Inimesed on unustanud, et puhkus ja lõõgastumine on elu baasvajadused. Stressist on saanud üks peamisi tänapäeva inimese tervise negatiivseid mõjutajaid. Kui me oleme stressis, siis käitume nii nagu ei peaks. Näiteks karjume oma laste peale ja saadame autoroolis sõnumeid. Puhkamine aitab tugevdada keskendumisvõimet, mälu, suhteid, rahulolu eluga.

Nende kolme baasvajaduse eest hoolitsemine aitab kohaneda. Dr Kang möönab, et ka tema pidas kiiret elutempot ja staatust enesetähtsuse märgiks, kuid otsustas oma elu muuta. Mäng aitas tal leida uue kire, side inimestega uue eesmärgi ja puhkamine tasakaalu. Sealt edasi läks kõik ülesmäge. Ta leidis aega kirjutamiseks, avaldas artikleid ja raamatu. Kuigi lahendusi, mida dr Kang pakub, võiks pidada kaineks talupojamõistuseks, siis tänapäeva inimesed vajavad teaduslikku valideerimist sellele, mida eelmised generatsioonid teadsid ilmselt niigi.

Ootame positiivseid lugusid ja vihjeid inspireerivate inimeste kohta, sest head lood on jagamiseks. Kirjuta meile jagamehead@delfi.ee!

Sa tead kedagi, kes on ehe näide inimlikust suurusest ja isetusest? Kedagi, kes kriisi kiuste või just tänu sellele on ägedale ideele elu sisse puhunud? Kedagi, kelle mõtted ja energia annavad kogukonnale uue hingamise? Kedagi, kes muutis enda elu tundmatuseni? Vahest oled sa ise just üks sellistest?