Zuroff rääkis kolmapäeval Vilniuses ajakirjanikele, et Eestis toime pandud natsikuritegude uurimine pole näidanud uues valguses eestlaste osa juutide hävitamises mitte ainult Eestis, vaid ka Leedus, Poolas ja Valgevenes.

“Ja siiski on äärmiselt ebameeldiv teatada, et Eesti uurimiste tulemusi ignoreeriti nii ühiskonnas kui ka ajakirjanduses,” väitis Zuroff.

Ta nentis, et ehkki opositsioon natslike kurjategijate vastutuselevõtmisele on Baltimaades nüüd nõrgem kui varem, leiavad paljud, et parem on lasta kahtlustatavatel rahulikult surra.

Näiteks tõi Zuroff Ameerika Ühendriikide suursaadiku Eestis holokaustiteemalise artikli Eesti Päevalehes. “Ajakirjanduse ja avaliku arvamuse äge reaktsioon Eestis oli äärmiselt negatiivne,” leidis Zuroff.

Tema sõnul arvas saadik lihtsalt, et Eesti ajakirjandus on passiivne valuliste minevikuprobleemide kajastamisel ning tahtis seda üles äratada.

“Kohalike natslike kollaborantide avalik vastutuselevõtt on väga tähtis protsess kohaliku ühiskonna jaoks, kuna see aitab korraldada vastandamise kuritegeliku minevikuga, anda hinnangut kollaborantide rollile juudi kogukonna massilises hävitamises,” märkis Zuroff.

Zuroff saabus Leedusse, et kohtuda peaprokuratuuri prokuröridega ning arutada natslike kuritegude uurimise käiku, samuti uurimise tehnilisi üksikasju.

Samuti oli juttu projektist, mis peaks andma tõuke sõjakurjategijate vastutuselevõtuks. Zuroff keeldus projekti üksikasju avalikustamast, ent mainis, et selle elluviimine algab Leedus, Lätis ja Eestis juuli keskel.

Zuroff teatas veel Vilniuses, et 12 iseseisvusaasta jooksul pole Baltimaades toimunud ühtegi normaalset kohtuprotsessi natside käsilaste üle.

Holokaustikuritegude uurimisega tegeleva Simon Wiesenthali keskuse Jeruusalemma büroo ülem Zuroff tunnistas ajakirjanikele, et olukord Balti riikides erineb kahtlustavate ja uurimiste hulga poolest, ent lausus, et siiani pole ühtki natslikest kurjategijatest süüdi mõistetud ega vangi pandud.

“Rääkides normaalsest kohtuprotsessist, pean silmas seda, mille puhul süüdistatav osaleb istungitel, langetatakse otsus ja süüdimõistetu saab hakata karistust kandma,” selgitas Zuroff.

Ta eitas ka infot, nagu oleks keskuse juht Wiesenthal 30. aprillil usutluses Vene ajalehele Argumentõ i Faktõ teatanud, et võib kutsuda boikottima Eesti, Läti ja Ukraina turismi, kuna nendes riikides üritatavat rehabiliteerida natslikke kurjategijaid.

“Wiesenthal ütles mulle selgelt, et pole kunagi seda öelnud. Kuuldes seda lugu, mõistsin kohe, et tegemist on manipuleerimisega. Wiesenthal on igasuguste boikottide vastu ning ma arvan, et te mõistate, miks Vene ajakirjanik võis mõningaid väiteid utreerida,” ütles Zuroff.