“Peame Tadžiki võimude tegevust omavoliks, vägivallaks, õigusemõistmise ja demokraatia mõnitamiseks ning hoolimatuks suhtumiseks Venemaa kodanikesse,” ütles Žirinovski Interfaxile. “Liberaaldemokraatlik partei ei välista suhete järsku teravnemist riikide vahel ning nende halvenemist pikaks ajaks,” kuulutas ta.

“Me hakkame nõudma viisarežiimi kehtestamist Tadžikistanist pärit töölistele,” viitas poliitik, väljendades arvamust, et see sunnib Tadžikistani juhtkonda tunnetama lendurite suhtes langetatud otsuse tagajärgi. “Ja me oleme väga üllatunud selle üle, et Venemaa saatkond Dušanbes ei rakendanud õigeaegselt karme meetmeid meie lendurite vabastamiseks,” lisas ta.

Žirinovski hinnangul oli kohtuotsuse eesmärgiks “just nimelt lennuki konfiskeerimine, mis on väga vajalik Tadžikistani narkoparunitele meelemürkide transportimiseks”. Poliitiku väitel on sisuliselt tegemist “kelmustehinguga”.

“See tähendab, et vene lendurid istuvad Tadžiki vanglas, aga Tadžiki narkoparunid rikastuvad Vene lennuki abil. See on koletislik,” sõnas Žirinovski.

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis täna Eesti kodanikust lenduri Aleksei Rudenko ja tema Vene kolleegi Vladimir Sadovnitši süüdi salakaubaveos ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ning määras mõlemale kaheksa ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse. Kohtunik Temur Bojev mõistis mõlemale kohtualusele 10,5 aasta pikkuse vangistuse, kuid vähendas mõlema karistust Tadžikistanis kehtiva amnestiaseaduse alusel kahe aasta võrra ning meeste lõplik karistus on 8,5 aastat vangistust.

Riigiprokurör süüdistas venelasest lendurit Vladimir Sadovnitšit ja tema Eesti kodanikust kolleegi Aleksei Rudenkot piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos. Süüdimõistmisel võis neile sellise teo eest määrata kuni 15-aastase vangistuse.

Eelmise nädala reedel toimunud kohtuistungil viimase sõna saanud Rudenko kinnitas, et ei tunnista end süüdi ühegi süüdistuspunkti alusel ning palus kohut ta õigeks mõista. Samasuguse avaldusega esines ka Sadovnitši.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasud Venemaa ettevõttele Rolkan Investments kuuluva kahe An-72 lennuki meeskonnad 12. märtsil kinni kohe pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati.

Mõlemad kohtualused on oma süüd algusest peale kategooriliselt eitanud. Mõlemad väidavad, et piiriületuseks saadi luba kõikide reeglite kohaselt ja vastavad andmed edastati ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.