"Väga kiirel pilgul hinnates on tegemist lünkliku eelnõuga, kust ei saa ka selgust, mida paarkonna leping endast kujutama peaks. Sõnakasutus, et kohaldatakse sarnaste lepingute kohta käivat, ei ütle absoluutselt midagi. Mure on ka see, et eelnõu on koostatud samasoolistele paaridele, aga nendega ei ole eelnõu koostades konsulteeritud, vaid on ehk lihtsalt poliitinstrument. Seega ei lähtu see kindlasti selle vähemuse vajadustest ega soovidest," tõdes Alender.

Paarkonna seadus peaks asendama kooseluseadust ning menetluses olevat rakendusseadust. Alenderi sõnul on kooseluseadus koos rakendustega oluline suurele osale paaridele, kes elavad vabaabielus ning kellel on lapsed. "Vabas kooselus ei ole seni osapooltele võimaldatud seadusega tagatud garantiisid samal moel kui abielu puhul, mis on ilmselt just naistele tähendanud väiksemat kindlustunnet. Kui tahame, et meil sünniks rohkem lapsi, on naiste kindlustunne väga oluline."

"Meie poolt siin menetletavaid rakendusakte ootab suur hulk vabaabielus elavaid paare, nende seas väike hulk samasoolisi paare. Riigi kohus on tagada kõikide inimeste õiguste võrdne kaitse, mida vastu võetud ja rakendamist ootav kooseluseadus ka võimaldab," lisas Alender.

Täna andis Vabaerakonna fraktsiooni liige Jüri Adams riigikogu liikmete nimel menetlusse paarkonna seaduse eelnõu, mis asendaks kehtiva kooseluseaduse ja menetluses oleva rakendusseaduse. Paarkonnana käsitletakse seaduses kahte täiskasvanud samast soost inimest, kes on omavahel sõlminud paarkonna lepingu vastavalt käesoleva seaduse tingimustele. Paarkonnana käsitletakse ka selliseid samast soost inimeste paare, kes on mõnes teises riigis, kus tuntakse samasooliste abielu institutsiooni, sõlminud sellise abielu, või kus praktiseeritakse Eesti paarkonna lepingule sarnaste lepingute sõlmimist, sõlminud omavahel taolise lepingu.

Eelnõu algatajaid on kümme ning nad on peamiselt Vabaerakonnast: Ain Lutsepp, Andres Ammas, Andres Herkel, Artur Talvik, Jüri Adams, Kersti Sarapuu (Keskerakond), Krista Aru, Külliki Kübarsepp, Marika Tuus-Laul (Keskerakond) ning Peeter Ernits (Keskerakond).