Ševljakov (35) ütles BNS-ile, et OÜ Yaxarti seostamine sõjalise tehnoloogia tootmise, transpordi või muu sõjalise tehnoloogiaga seotud ebaseadusliku tegevusega ei ole mingit alust.

Küsimusele, miks võis OÜ Yaxart sattuda spiooniskandaaliga seotud firmade nimekirja, leidis Ševljakov, et see võib olla seotud ettevõtte Venemaa partneri vastutustundetusega. Ta kinnitas, et firma ei ole osalenud mingil moel kõrgetehnoloogia Venemaale transportimises. "Kuidas ma saan olla seotud ebaseadusliku tegevusega, kui ma asun siin, mitte Ameerikas?" küsis ta. Ta lisas, et kõik OÜ Yaxarti suunas esitatud süüdistused on alusetud ja tema hinnangul võib neid seostada Ameerika Ühendriikide presidendivalimistega.

Ameerika Ühendriikide ja Venemaa vahel lahvatanud spiooniskandaaliga seostatakse ka Eesti firmat OÜ Yaxart, mis on üks 165 firmast ja eraisikust, kes USA võimude arvates töötasid Vene luurajate heaks, teatas rahvusringhäälingu (ERR) uudisteportaal.

ERR-i venekeelne uudisteportaal kirjutab, et nimekirjas on need juriidilistest ja eraisikutest, kelle tegevus kujutab Ameerika Ühendriikide valitsuse hinnangul ohtu rahvuslikule julgeolekule ja on vastuolus USA välispoliitiliste huvidega.

Nimekirjas on 119 firmat Venemaalt, 13 Kanadast, 11 Soomest, seitse Suurbritanniast, neist kuus esindavad Briti Neitsisaari, viis Saksamaalt, kaks Hongkongist, Rootsist ja Kreekast ning üks firma Belizest, Kasahstanist ning Eestist.

USA justiitsministeeriumi kinnitusel osalesid need juriidilised ja füüsilised isikud Vene spioonide grupi tegevuses, mis hõlmas moodsate tehnoloogiate ebaseaduslikku hankimist, transporti ning muud abi nende ekspordimiseks. Vene luurajate juhtfiguuride kinnipidamisest teatati kolmapäeval. USA kaubandusministeerium on 165 firma suhtes juba kehtestanud ekspordikeelu.

Eesti firma Yaxart registreeriti 2007. aasta aprillis. Firma tegevusvaldkondadena nimetati elektroonikamaterjalide ja seadmete importi ja hulgimüüki. Oma tegevuse esimesel aastal firma majandustegevust ei toimunud, teisel aastal aga teenis veidi üle 30 000 krooni puhaskasumit. 2011. aastal oli ettevõtte tulu 649 950 eurot ning kasum 160 595 eurot.

Äriregistri andmetel on firma juriidiliselt registreeritud Tallinna Lasnamäe linnaosas asuva Kalevipoja tänava ühte elumajja.