5. novembril toimub Keskerakonna erakorraline kongress, kus Jüri Ratas proovib kukutada erakonna pikaajalist juhti Edgar Savisaart. Savisaar on teatanud kandideerimisest, aga samuti kandideerib tema toetaja Yana Toom. Kui aasta varem Toom kandideeris, aga taandas end kongressil Savisaare kasuks, siis seekord on mõnevõrra ebaselgem, mis toimub.

Toom on Euroopa Parlamendi saadik. Brüsselist erakonda ei juhi, mistõttu Keskerakonna esimeheks valimise korral peaks ta tõenäoliselt Euroopa Parlamendist lahkuma. Tema asendusliikmena läheks Brüsselisse Savisaar, kellele laieneks kohe ka Euroopa Parlamendi liikme immuniteet kriminaalmenetlusest.

Prokuratuur kavatseb novembri alguses esitada Savisaarele süüdistuse mitmes korruptsioonikuriteos. Sellele järgneks ilmselt järgmisel aastal pikk kohtuprotsess Savisaare ja veel mitmete poliitikute ja ettevõtjate üle. Savisaare saamine Euroopa Parlamendi liikmeks aga lükkaks kohtupidamise üsna pikaks ajaks edasi.

Euroopa Parlamendi liikmetele laieneb saadikupuutumatus, kui nende koduriigi parlamendis on liikmetele saadikupuutumatus. Eesti riigikogu liikmetel on saadikupuutumatus. Riigikogu võib oma liikme saadikupuutumatuse ära võtta, et saadiku üle saaks kohut pidada.

Seega on ka Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadikutel saadikupuutumatus. Euroopa Parlament saab puutumatuse ära võtta, aga see võtab aega ja vahepealsel ajal Savisaare üle kohut mõista ei saaks.

Euroopa Parlamendi liikme saadikupuutumatus kehtib tema mandaadi lõpuni. Uus Euroopa Parlamendi koosseis valitakse 2019. aastal.

Toom kinnitas eile, et pole Savisaarega Euroopa Parlamendist lahkumisest rääkinud.