Toom väitis, et eesti keel ei saa võita. „Eesti keelt kõneleb emakeelena 900 000 inimest. See on ohustatud keel ja väljasurev rahvas – selles on asi. Ma arvan ikka, et Mooses ei viinud asjata juute 40 aastat läbi kõrbe, kuni viimane ori suri, aga meil ei ole palju aega.“

Russkij reporter kirjutab, et Eestis, kus elanike arv on võrreldav Moskva ühe linnaosa elanikega – 1 294 000 inimest –, on sündimus viimastel aastatel langenud 12 000 lapsele aastas. Igal aastal lahkub riigist umbes 5000 inimest ja rahvastik vananeb kontrollimatult.

Artikkel, milles Toom sõna saab, laiendab muret eestlaste allesjäämise pärast, selgitades, et kui aastal 2000 õppis Eesti koolides 208 000 last, siis nüüd 134 000. Sageli öeldakse, et näotu statistika, aga Eestis on kõigel nägu: nii rahval, poliitikal kui ka statistikal.

Toom rääkis samas veel, et palus kahes Tallinna koolis gümnaasiumi noortel vastata samadele küsimustele ning selgus, et vene lapsed ei näe endas Eesti riigi tulevikku, küll aga eesti lapsed. Samas küsimuse peale, kes kavatseb pärast kooli Eestist lahkuda, tõusid vene koolis käed, kuid eesti koolis jäi õhku raske vaikus.