"Viimastel aastatel on Eesti võimud hakanud silmnähtavalt kuritarvitama oma õigust kuulutada tuntud venemaalasi soovimatuteks isikuteks. Millisest lugupidamisest sõnavabaduse vastu saab olla juttu, kui "musta nimekirja" satuvad nüüd maailmanimega teadlased," teatas Toom pressiteates.

Toom soovitas Tiškovil pöörduda kohtusse, et talle kehtestatud sissesõidukeeld tühistataks.

"Mingit alust sellise otsuse jaoks ei ole ega saagi olla. Millega saab ohustada riiklikku julgeolekut kogu Venemaal radikaalsete natsionalistide viha esile kutsuvate, üle maailma tuntud teadustööde autor?" küsis Toom.

Tema sõnul nimetavad usinad natsionalistid Venemaal teda liiga läänemeelseks, Eestis peetakse teda aga liiga võimudemeelseks. "See oleks väga naljakas, kui mul kui Eesti saadikul Brüsselis poleks praegu nii piinlik," lisas Toom.

Tiškov on etnoloog, ajaloolane ja sotsiaalantropoloog. Venemaa teaduste akadeemia ajaloo-filoloogia osakonna ajaloo sektsiooni juhina küsis Tiškov 2009. aastal akadeemilistelt instituutidelt infot organisatsioonide ja isikute kohta, mis tegelevad Venemaa huve kahjustava ajaloovõltsimisega.

Nimelt oli Venemaa viie aasta eest algatanud kampaania "ajaloo võltsimise" vastu võitlemiseks, et kaitsta omaenda stalinistlikku versiooni teise maailmasõja ajaloost. "Ajaloo võltsimise" vastu loodud komisjoni loomine inspireeris Tujurikkujat sama aasta lõpus looma skandaalset küüditamise sketši.