"Kõigepealt on tekstis minu tsitaat ning järgneb kaks lõiku ajakirjaniku teksti. Seetõttu on pandud jutumärkidesse jutt, mida mina pole rääkinud. Venekeelses tekstis on näha, kus piir jookseb," ütles Toom.

Küsimusele, kas ta ütles välja lause "eesti keel on väljasurev keel" või mitte, vastas Toom, et ühe lause kommenteerimine kümneleheküljelise artikli puhul on ebamõistlik.

"On olemas kontekst ja on terviklik arusaam asjast. Kui me hakkame seda tervikut iga väikse vidina kaupa lahkama, siis lõhestame ühiskonda edasi. Kontekst, kuhu minu lause asetati, oli vale," ütles Toom.

"Küsimust, et kas eesti keel on surev keel ning vastust, et jah, eesti keel on surev keel, ei ole olnud. Rääkisime teistest asjadest teises kontekstis," ütles Toom.

Venekeelne artikkel on leitav siit

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Yana Toom rääkis Russkij reporteri ajakirjanikule, et eesti keel ja rahvas on välja suremas. „Eesti keelt kõneleb emakeelena 900 000 inimest. See on ohustatud keel ja väljasurev rahvas – selles on asi. Ma arvan ikka, et Mooses ei viinud asjata juute 40 aastat läbi kõrbe, kuni viimane ori suri, aga meil ei ole palju aega.“

"Riigis, kus elanike arv on võrreldav Moskva ühe linnaosa elanikega – 1 294 000 inimest –, on sündimus viimastel aastatel langenud 12 000 lapsele aastas. Igal aastal lahkub riigist umbes 5000 inimest ja rahvastik vananeb kontrollimatult," rääkis Toom.

„Kui aastal 2000 õppis Eesti koolides 208 000 last, siis nüüd 134 000. Sageli öeldakse, et näotu statistika, aga Eestis on kõigel nägu: nii rahval, poliitikal kui ka statistikal,“ sõnas Toom.

Tallinna ülikooli endine rektor Rein Raud leiab, et Yana Toomi avaldus eesti keele ja kultuuri väljasuremise kohta vähendab rahvustevahelist niigi vähest usaldust ning Keskerakond peaks tõsiselt kaaluma, kas Toomil sobib poliitikas jätkata.

"Kuna eesti keele ja kultuuri säilimine on vastavalt põhiseadusele Eesti riikluse alus, siis on Toom neid eesmärke ebarealistlikeks ja ebamõistlikeks kuulutades võtnud sõna Eesti riikluse vastu ja ma jään ootama tema erakonna hinnangut küsimusele, kas tal sobib Eesti poliitikas jätkata," ütles Raud Delfile.