"Süürias on vaja kord majja lüüa. Ameeriklased ei tee midagi," õigustas Venemaa riigiduuma aseesimees Vladimir Žirinovski pommitamisi Süürias ja näitas näpuga saatesse tulnud USA ajakirjaniku Michael Bohmi poole.

Sellele järgnes Bohmi selgitus, kuidas USA poolelt olukorda nähakse. See paraku laiemat kõlapinda ei leidnud. Edasi räägiti Müncheni julgeolekukonverentsist ning siis sai sõna ka Eesti eurosaadik Yana Toom, kes ootas konverentsilt Euroopa Liidu ühtset seisukohta, kuid pidi pettuma: Euroopa Liit on positsioon, kus vaadatakse pingsalt, mida teeb USA ja mida Venemaa. "Faktiliselt meil lihtsalt ei ole ressursse," nentis Toom.

"Pühapäeva õhtu Vladimir Solovjoviga"

Rääkides eri hirmutustaktikatest, tõid Venemaa esindajad välja, et Venemaa ei hirmuta Balti riike, vaid seda teeb hoopis USA. Näiteks toodi USA mõttekoja RAND Corporatsioni põhjalik analüüs, kus kirjeldati, kuidas Venemaa võib Baltikumi paari päevaga vallutada. Duumasaadiks Žirinovski haaras sõnasabast ning lisas, et Venemaa võib Baltikumi hoopis paari tunniga vallutada.

Žirinovski, mida te hirmutate meid, isegi teid enam ei kardeta.
Yana Toom

"Ma arvan, et poliitikas ei ole sõpru, on huvid. Eesti ja Läti istuvad kahe huvi vahel, me justkui kardaks, kuid teisalt mitte. 73 protsenti Eesti elanikest ei karda sõda Venemaaga, nad on kindlad, et seda ei juhtu," tõi Toom välja. "Žirinovski, mida te hirmutate meid, isegi teid enam ei kardeta," sõnas Toom duumasaadikule.

"Eestis arutatakse maailma tähtsaid küsimusi. Seal Tallinnas otsustatakse. Kas teil peale Vana Tallinna likööri seal üldse on midagi? Teie sõjavägi koosneb ühest jaost," ironiseeris duumasaadik vastuseks.

"Aga mina tean, et teil on terve kapp meie sprotte täis," ei jäänud Toom vastust võlgu.

Kas teil peale Vana Tallinna likööri seal üldse on midagi?
Vladimir Žirinovski

"Meil algavad homme (15. veebruaril) õppused Pihkva oblastis, Eesti piiri ääres. Mis te mõtlete, miks just seal need algavad? Ah?" elavnes Venemaa riigiduuma aseesimees Vladimir Žirinovski. "Balti riigid, Ukraina, mis teie veel arutlete, kellega te mestis olete, seda otsustame meie! Te istute meie maal, te istute võõral maal" lisas Žirinovski. Sellele mõtteavaldusele proovis Toom kahel korral vahele segada, kuid edutult. Žirinovski tulise monoloogi lõpetas publiku vali aplaus.

Vene kaitseministeeriumi teatel osaleb Pihkvas toimuvatel õppustel 2500 dessantväelast ning katsetatakse droone ja uusimaid sidepidamisvahendeid, vahendab ERRi uudisteportaal uudistekanalit Ehho Moskvõ.

Manöövritele Eesti ja Läti piiride lähedal on kaasatud ka üle 300 ühiku soomustehnikat. Õppus kestab 20. veebruarini.

Vaata Yana Toomi ja Vladimir Žirinovski vahelist vaidlust ka TV3 videost.

12. ja 13. veebruaril Münchenis toimunud julgeolekukonverents on iga-aastane Atlandi-ülene olulisim julgeoleku- ja välispoliitika foorum. Konverents tõi sel aastal kokku üle 20 riigipea ja valitsusjuhi, paljud kaitse- ja välisministrid üle kogu maailma ning kümned üleilmsete suurettevõtete juhid.