“Oma esimese nelja Eestis veedetud kuu jooksul olen aeg-ajalt kuulnud väidet, et Euroopa Liidu liikmena peab Eesti valima, kas tugev partnerlus Euroopaga või transatlantilised sidemed Ameerika Ühendriikidega. Väidetakse, et edu ühel rindel tähendab tagasilööki teisel suunal,” kirjutab suursaadik Eesti Päevalehes ning toonitab: “See lihtsalt ei ole tõsi. Eesti partnerlus USA-ga on tõusuteel samaaegselt sellega, kui Eesti tugevdab oma sidemeid teiste Euroopa riikidega.”

Kuigi suursaadiku sõnul on USA-l olnud oma Euroopa partneritega erimeelsusi, kaalub ühendav osa lahutava üles. “Aidates oma kaitse-, välis- ja majanduspoliitika kaudu kaasa tugevama Euroopa ehitamisele, kujundab Eesti tõhusamat ja paremat partnerit ka USA-le.”

Praegused majandussuhted Euroopa ja USA vahel kujutavad endast kõige viljakamat partnerlust, mida maailm on kunagi kogenud, väidab Wos. “Raske on kujutleda, kuidas suudaksime seista silmitsi meid ootavate väljakutsetega ilma tugeva partnerluseta USA ja EL-i vahel. Me näeme ka Eestit keskse partnerina meie ühisel teel tulevikku.”

Suursaadiku hinnangul on Eestil ja USA-l mitmeid koostöövaldkondi. “Terrorismiga peetava sõja võitmiseks peame tegema koostööd seninägematus ulatuses, et lõigata läbi terrorismi rahastamise allikad ja teha julgeoleku-ohud kahjutuks enne, kui need jõuavad Ameerika või Eesti pinnale.”

“Jätkuvalt tuleks keskenduda Araabia–Iisraeli konflikti õiglasele ja rahumeelsele lahendamisele kahe rahus ja turvaliselt kõrvuti elava demokraatliku riigi, Iisraeli ja Palestiina baasil. Selleks, et poliitilised ja majanduslikud reformid Afganistanis ja Iraagis ei hääbuks, peame jätkuvalt andma toetust ülesehituse, julgeoleku ja valimiste vallas,” kirjutab Wos.