Teisipäeval algasid Eestilt Iirimaale Euroopa Liiduga ühinemise puhuks kingitava skulptuuri paigaldustööd, mis peavad valmis olema kuju pidulikuks avamiseks sel laupäeval, teatas Tartu linnavalitsuse esindaja BNS-ile.

Paigaldust juhtiva skulptor Tiiu Kirsipuu sõnul edeneb töö hästi ja kuju tõstetakse paika ilmselt kolmapäeva õhtul või neljapäeva hommikul, kui alus ja pink on monteeritud. “Pidevalt peab selgitama uudishimulikele linlastele, mis sinna tulemas on,” lisas ta.

Eesti valitsuse ja Tartu linnavalitsuse ühisprojektina Iirimaale ja Galway linnale kingitud kirjanike paariskuju saadeti teele 11. aprillil Tallinnast ning jõudis sihtkohta firma DHL abiga Rootsi, Taani, Saksamaa ja Belgia kaudu.

DHL-i müügi- ja marketingijuht Salmen Shoisi sõnul tunnetas firma sellise tähtsa projekti puhul vastutust igal läbitud 3050 kilomeetril. “Kõik sujus plaanipäraselt ja üllatavaid momente polnud,” lisas ta.

Eesti kingitus Iirimaale avatakse Galways pidulikult laupäeval, 24. aprillil kell 15 Eesti aja järgi, kaksikkuju maksab ligikaudu 800 000 krooni.