Wikileaksi kaudu lekkinud USA saatkonna dokumendist selgub, et kohtumistel peaminister Andrus Ansipi ja president Toomas Hendrik Ilvesega küsis Juštšenko Eesti abi ukrainlaste suhtumise muutmisel NATO ja Euroopa Liidu liikmelisusse.

Kohtumisel Ansipiga küsis Juštšenko otse Arnold Rüütlit seda abi juhtima. Ukraina Tallinna saatkonna diplomaat Maksim Kravtšuki sõnul kiitis Juštšenko Rüütliga peetud eraviisilisel õhtusöögil Rüütlit selle eest, et presidendina suutis ta leevendada eestlaste kahtluseid NATO ja Euroopa Liiduga liitumise osas. “Ukrainlastele on paljud reformijad seda ideed selgitanud,” selgitas Kravtšuk USA saatkonnale, “kuid meil on vaja konservatiivi nagu Rüütel, kellel on nõukogude minevik, selgitama NATO ja ELi vajalikkust.”

Saatkond lisas dokumendile omapoolse kommentaari, milles kirjutati, et mõned nädalad varem oli Rüütel väljendanud soovi reisida riikidesse nagu Ukraina, Moldova ja Armeenia rääkima Eesti turumajanduslike ja demokraatlike reformide kogemustest. Saatkonna hinnangul oli aga ebaselge, kas Rüütlil on oma reiside jaoks ressursse või toetust. Saatkond lisas, et on väga ebatõenäoline, et Rüütel oleks kas Ansipi või Ilvese esimene valik demokraatia saadiku kohale.