Sotsiaalministeerium tunnistab, et tal pole ülevaadet ega kontrolli Eestis valitsevast olukorrast.

Detsembris Eestis viibinud WHO esindajate koostatud aruandes soovitab WHO tugevdada jõuliselt tegevust nii narkomaania kui ka HI-viiruse leviku vastases võitluses, suurendada koostööd erinevate ametkondade vahel ning samuti eraldada riigil spetsiaalsetele programmidele enam raha.

Sotsiaalministeeriumi HIV-valdkonna nõunik Heli Pallo ning rahvatervise osakonna juhataja Ain Aaviksoo tõdesid, et neil ei ole ülevaadet sellest, kui palju on Eestis HIV-positiivseid või narkomaane.

HI-viiruse kandjaid prognoositakse 5000-10.000 vahel, kuigi ametlikult on neid tuvastatud 3000. Narkomaanide tõenäoline arv kõigub 10.000-30.000 vahel, nentisid ministeeriumi esindajad.

“Raport kinnitas meie kahtlusi. Kaalume tõsiselt nende ettepanekuid,” kinnitas Aaviksoo.

Ministeeriumi esindajad on esitanud fondile Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis & Malaria taotluse ning saanud põhimõttelise nõusoleku kümne miljoni USA dollari saamiseks aidsi- ja narkomaaniavastase võitluse jaoks.

Pallo sõnul on taotluses detailselt välja toodud raha kasutamine ning seda saab lugeda fondi kodulehelt www.globalfundatm.org internetis.

Riik on HI-viiruse leviku vastaseks võitluseks eraldanud sel aastal 11 miljonit krooni, millest viis miljonit läheb 50 HIV-positiivse inimese raviks ning ülejäänud ennetustöö jaoks.

Ministeeriumi esindajad tunnistasid, et buklettide ja reklaamide abil on seni ennetustööd tehtud poolikult, kuna läbi pole viidud mingit tagasisidet käsitlevat uuringut ning selle tõttu ei teata, kui palju ja kuidas on infomaterjal inimesi mõjutanud.

WHO soovitas ka näiteks järgmist: suurendada oluliselt jagatavate süstalde arvu, võimaldada suuremale arvule narkomaanidele vajaminevat ravi, trükkida rohkem ennetusmaterjale vene keeles, võtta sel alal tööle enam venekeelset personali ning käivitada koolides põhjalikum teavitus- ja ennetusprogramm.

Sel teemal soovitab WHO rohkem koolitada nii vanglatöötajaid kui ka meditsiini- ja hariduspersonali.

Lisaks soovitavad maailma tervisespetsialistid eraldada rohkem raha aidsi tugikeskusele ning riiklikule alkoholismi ja narkomaania ennetamise programmile.

Samuti soovitab organisatsioon ühtlustada ja teha paremat koostööd riigi ja valitsusväliste organisatsioonide vahel, arvestades riiklikke HIV-i/aidsi- ja narkomaaniaennetusprogramme.