"Mittenakkushaiguste ennetamiseks vajame valitsuste ja parlamentide tuge, kuid teisalt – ja see on ehk kõige olulisem – ühiskonna laialdast arusaama, iga inimese mõistmist, mida me ise saame ning peame tegema enda tervise nimel," ütles Evelin Ilves kohtumisel Jakab’iga.

Mittenakkushaiguste puhul on tegemist südameveresoonkonna haigustega, diabeedi, pahaloomuliste kasvajate, hingamisteede krooniliste haiguste ja vigastustega, mille tekkel mängivad olulist rolli ebatervislik toitumine, vähene liikumine, suitsetamine ja alkoholi liigtarvitamine.

Mullu detsembri alguses esines Evelin Ilves WHO kutsel mittenakkushaiguste ennetusele ja kontrollile pühendatud WHO Euroopa ministrite konverentsi ühe avakõnelejana Türkmenistanis. WHO Euroopa regiooni 53 liikmesriigi esindajad keskendusid Asghabatis kolmele võtmeteemale – millised on mittenakkushaiguste ja majandusliku arengu vahelised seosed, kuidas lõpetada tubakatarbimine Euroopas ning kuidas kasutada ära paremini tervisesüsteemide võimalusi mittenakkushaiguste ennetuses ja kontrollis.

"Kui alkoholi kuritarvitamine ja teised elustiilihaigused on riigis üks peamisi surmapõhjuseid, siis annab see tunnistust ebaõnnestunud sotsiaalpoliitikast. Mõelgem oma riikidele ja oma kodanikele," kutsus Evelin Ilves toona inimesi, valitsusi ja tootjaid ohjeldama mittenakkushaiguste kui sotsiaalsete tõbede levikut, mis on Euroopas sagedasemaks surma põhjuseks.