Seitsme lamba surmaga päädinud mürgitusjuhtum leidis aset möödunud nädalal, kui 70-pealine lambakari murdis karjaaiast läbi ning hakkas samas kõrval tühjana seisva karjalauda keldriruumis hoitud kottidest laiali valgunud ainet manustama, kirjutab Oma Saar.

Haigusnähtudega lambad avastati karjamaalt 19. septembri õhtul ning järgmisel päeval hakkasid nad surema. “Kolm loomaarsti käisid, aga mitte mingit pääsemisvõimalust loomadel ei olnud,” rääkis Oma Saarele karjamaa omanik Heino Lember, kes peab sellise ruumi, kus on ohtlikke aineid, lahtihoidmist täiesti lubamatuks.

Tühjana seisvate kunagise Pöide sovhoosi karjalautade üheks omanikuks peetava Erki Aavikuga ühendust võtnud Heino Lemberi sõnul olevat Aavik temaga telefonis kärkinud nagu mõisahärra matsiga.

6000-kroonise hüvitise maksmisest Aavik keeldus, võrdsustades mürkide manustamise Lemberi sõnul võõras ristikus käimisega.

Erki Aavik nimetas lammaste hukkumist väga kahetsusväärseks, kuid heitis omakorda Heino Lemberile ette ebakorrektset asjaajamist. “Olin valmis teda ära kuulama ja aitama nagu maakohas ikka, aga mees hakkas kohe ähvardama ja lubas minna ajalehte, kui ma raha ei maksa,” rääkis Aavik.

“Ma ei räägi seda edevusest, vaid pigem kahetsusest, et viimasel ajal ei ole ma päris tundmatu isik. Eks meiesugustest arvatakse ju ikka esiteks seda, et meil on hirmsasti raha ja et see meie raha on kuidagi ilma saadud,” analüüsis Weroli rapsiõlitehasest raha omastamises süüdistatav Aavik lambaomanike motiive.

Sovhoosiaegu mäletavate inimestega kõnelenud Aaviku sõnul võis lammastele saatuslikuks saanud aine olla näiteks silokonservant või kondiliim, mida kasutati omal ajal puidutöökojas.